Doktorka upozorava na kobne posledice: Ne ostavljajte dete samo u kolima na vrućini VIDEO

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 13:44

Doktorka upozorava na kobne posledice: Ne ostavljajte dete samo u kolima na vrućini VIDEO

Policija u Sremskim Karlovcima spasla je bebu koja je bila zaključana u automobilu, na visokoj temperaturi.

Roditelj je rekao da nije bio svestan da je zaključao auto, a prema rečima očevidaca, u njemu je bilo oko 40 stepeni. O tome kakve sve opasnosti prete deci ako čak i nakratko, na visokim temperaturama, budu u vozilu, govorila je danas u emisiji "Jutro", televizije Prva, doktorka Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

"U Americi na svakih deset dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strada po jedno dete od toplotnog udara zato što je zaboravljeno u kolima. Zaista treba mnogo voditi računa. Od 2018. godine, 585 dece je stradalo zbog toga samo u Americi. Kod nas se čak dešavalo i da namerno ostave dete u kolima, međutim to je vrlo opasno, bilo namerno ili slučajno, zato što se temperatura u autu jako brzo povećava. Čak i u hladovini, na 22 stepena, posle pola sata temperatura poraste za 10 posto. Deci temperatura raste četiri puta brže nego odraslima i sporo se spušta. Deca od 6 meseci do godinu dana čak i nemaju razvijen sistem za termoregulaciju, on je razvijen tek posle navršene druge godine", naglašava doktorka i dodaje:

"Usled povećanja telesne temperature na 40, 41, 42 stepena, može doći do oštećenja mozga, bubrega... Kada dete oseti nedostatak kiseonika, dolazi do histerije i otežanog disanja, a onda čak može upasti i u komu", govori doktorka Biserka Obradović, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.