Doktor objasnio koja terapija je najbolja u lečenju kovida

Izvor: B92, 25.Okt.2021, 09:43

Doktor objasnio koja terapija je najbolja u lečenju kovida

Svetski priznati prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih lekara na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, u SAD, naveo je koji sve lekovi efikasno deluju protiv koronavirusa.

Specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti istakao je koje terapije su po njemu najefikasnije u ublažavanju toka bolesti.

"Dosadašnja istraživanja su pokazala različitu efikasnost u zavisnosti od stadija infekcije. U fazi virusne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << replikacije, što je otprilike prva nedelja, određenu efikasnost su pokazala monoklonalna antitela i antivirusni lek remdesivir. Ne smanjuju smrtnost, ali ublažavaju tok bolesti", rekao je on za domaće medije.

U kasnijoj fazi pojačanog imunog odgovora, a to su hospitalizovani bolesnici sa upalom pluća, dodao je prof. Gajić, najefikasniji su se pokazali kortikosteroidi, koji u umerenoj dozi smanjuju smrtnost.

"Neke studije su pokazale dobar efekat terapeutskih doza heparina, i to po prijemu u bolnicu. Kod bolesnika sa naglim pogoršanjem u toku bolničkog lečenja, uprkos kortikosteroidima, određeni efekat imaju noviji imunomodularni lekovi, tocilizumab, baricitinib, mada nisu poređeni sa većim dozama kortikosteroida", rekao je prof. Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.