Dojenje korisno i za mame

Izvor: B92, 01.Mar.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojenje korisno i za mame

Dojenje nije korisno samo za bebe već poboljšava i zdravlje mama.

Američka akademija pedijatrije je u svom izveštaju napisala da pored već dobro poznatih beneficija dojenja za bebe i mame imaju velike koristi od toga.

"I dugoročno i kratkoročno dojenje pozitivno utiče na mame,” piše u saopštenju Akademije.

Dobrobiti dojenja javljaju se kratko nakon porođaja: žene manje krvare i materica se brže vraća u prvobitno stanje.

Međutim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dojenje utiče i na mentalno zdravlje mama – tvrdi australijska studija iz 2003. godine. Istraživanje je otkrilo porast depresije kod majki koje nisu dojile kao i kod žena koje su kratko hranile decu.

Dojenje ima i dugoročne efekte i to na težinu. Mame koje doje brže mršave i nakon 6 meseci su u proseku lakše nego pre trudnoće – pokazuju rezultati studije u kojoj je učestvovalo 14.000 žena.

Dojenje je korisno i za srce, a rezultati studije pokazuju da mame koje doje imaju 11% manji rizik od dobijanja hipertenzije, a 10% manje za dobijanje ostalih srčanih oboljenja.

A ako doje duže od godinu dana smanjuje se rizik za dobijanje raka dojke i jajnika i to za 28%.

Akademija pedijatara proporučuje da se bebe prvih 6 meseci života hrane samo majčinim mlekom, a nakon tog perioda postepeno uz njega treba uvoditi i ostalu hranu i nastaviti dojenje najmanje još pola godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.