Dobrim prijateljstvima do dugog i zdravog života

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2010, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrim prijateljstvima do dugog i zdravog života

Da bi se dugo i u zdravlju živelo potrebno je imati i dobre prijatelje, pokazali su rezultati istraživanja grupe američkih naučnika objavljeni u naučnom časopisu "PLos".

Istraživači s američkog univerziteta BYU (Brigham Young University) su došli do tog rezultata obavivši analizu podataka vezanih za 300.000 osoba koje žive na četiri kontinenta, preneli su francuski mediji.

Oni su utvrdili da su ljudima koji imaju dobru mrežu prijatelja čak 50 odsto veće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << šanse da duže žive, na šta godište ima mali uticaj.

Naučnici su istakli i da je tokom istraživanja utvrđeno da su osobe koje su imale stimulativno okruženje živele u proseku sedam ipo godina duže od ostalih.

Oni su na kraju konstatovali da posedovanje malog broja prijatelja prestavlja istu opasnost od skraćenja životnog veka određenje osobe kao i pušenje, alkoholizam, ili gojaznost.

Kao mogući razlog ove pojave navodi se to da ljudi okruženi prijateljima više vode računa o sebi i manje su izloženi stresu i bojazni prilikom održavanja svoje društvene "mreže".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.