Đerlek: Lekovi su prekretnica, nijedna pandemija nije trajala duže od dve i po godine

Izvor: B92, 06.Dec.2021, 16:35

Đerlek: Lekovi su prekretnica, nijedna pandemija nije trajala duže od dve i po godine

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, ocenio je da bi lek poput molnupiravira mogao da smanji rizik od teških oblika obolevanja za 50 odsto, ali i dodao da će Fajzerov lek pakslovid sigurno smiriti postojeću situacjiu.

"Inovativni lekovi biće prekretnica u borbi protiv koronavirusa", izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

On je tokom gostovanja u emisiji za domaće medije rekao da se radi o lekovima poput molnupiravira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije Merk, a čijih se prvih 10.000 doza očekuje ovog meseca i koji će, kako kaže, smanjiti do 50 odsto rizik od teških oblika oboljenja.

"Dogovorili smo saradnju i sa Fajzerom oko njihovog leka koji štiti 90 odsto i to su stvari koje nas ohrabruju da ćemo izaći na kraj sa koronavirusom", poručio je državni sekretar.

On veruje da će sledeća godina biti mnogo bolja od ove i veruje da će pandemija uskoro biti završena, jer, kako je rekao, nijedna pandemija ne može trajati duže od dve i po godine.

On takođe ističe da se novi soj koronavirusa omikron još nije pojavio u Srbiji, ali da je to samo pitanje vremena, jer je već registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kaže i da ne treba zdravo za gotovo uzimati izjave pojedinih naučnika da omikron soj ne proizvodi težu kliničku sliku, te dodaje da ga brine što se ne zna koliko vakcine štite od tog soja.

"Koronavirus nas je mnogo puta iznenadio. Ni delta soj na samom početku nije bio surov, a mi već ulazimo u peti mesec borbe sa njim", upozorava državni sekretar.

Ðerlek napominje da u svetu postoji određeni manjak vakcina, ali da to ne treba da brine naše ljude, jer imamo redovnu isporuku Fajzerovih vakcina, a u Torlaku je već napravljeno milion i po doza Sputnjika V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.