Direktorka Batuta objasnila: Da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima?

Izvor: B92, 20.Jul.2020, 16:09

Direktorka Batuta objasnila: Da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima?

Verica Jovanović, direktorka instituta za javno zdravlje Beogra, objasnila je danas na konferenciji kriznog štaba da li bi deca trebalo da nose maske.

Kako je ona rekla, insistiranje da deca po bilo koju cenu nose maske, ne mora uvek da bude najbolja preporuka.

"Ono na čemu će insistirati epidemiolozi, jeste da savetuju predškolske ustanove i kadar koji u njima radi. U saradnji sa Ministarstvom prosvete definisaće se pravila koja su preventivna i u smislu korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samih zaštitnih maski u vrtićima", objasnila je Jovanovićeva.

Ona smatra da bi deca starija od 2 godine trebalo da nose maske, ali da će preporuke biti pravljene na osnovu toga da li je dete u vrtiću na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Ukoliko je u pitanju otvoren prostor, nošenje maski bi trebalo da se propiše sam kada su deca u grupama, a neophodno je insistirati, svakako, da se ne okupljaju u veće grupe. S obzirom na to da je trenutno aktivnost Kovida-19 pojačana, mere će morati još detaljnije da se propišu.

"U vrtićima, najveća mera je distanca. Provetravanje prostora i higijena ruku ne smeju zaboraviti", dodala je Jovanovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.