Dinamiku epidemije prati i dinamika mentalnih smetnji VIDEO

Izvor: B92, 05.Avg.2020, 14:04

Dinamiku epidemije prati i dinamika mentalnih smetnji VIDEO

Povećan je broj prvih pregleda građana koji do sada nisu tražili psihijatrijsku pomoć, informacija je koja stiže iz Klinike "Laza Lazarević". Poslednjih nedelja u porastu je i broj poziva na SOS liniji.

Tokom vandrednog stanja pa do sada, svakim danom se povećava broj prvih poziva iz cele Srbije kako u službi urgentne psihijatrije, tako i na SOS liniji kaže za TV Prva dr Ivana Stašević Karličić, direktorka klinike "Laza Lazarević".

"Kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zarišta javljaju, tako iz tih žarišta imamo poziva i najčešće se javljaju zbog neizvesnosti, straha, brige zbog zdravlja, brige da li će dobiti adekvatnu pomoć. Tu su i ljudi koji zabrinuti kako će teći njihovo lečenje", navodi.

Dinamiku epidemije prati i dinamika mentalnih smetnji, pa tako postoje sve starosne kategorije koje pozivaju SOS liniju, najmlađi pozivalac je imao 16, a najstariji 92 godine.

"Zovu svi oni koji osećaju strah, razdražljivost, poremećaj rutine, pad koncentracije, oni koji postanu manje funkcionalni, ali zovu i oni koji su Kovid pozitivni ili su u procesu oporavka posle koronavirusa što značajno utiče na mentalno zdravlje... Ono što smo takođe primetili jeste da posle izvesnog vremena kreću i depresivni simptomi u smislu neraspoloženja i već zahteva farmakoterapijsku intervenciju što smo i imali u proteklih par nedelja", objasnila je.

Dr Ivana Stašević Karličić preporučuje svima koji se ne osećaju dobro, ili imaju neke od navedenih simptoma da se obrate stručnim licima za pomoć.

Ukoliko ste zabrinuti, uplašeni ili ste pod stresom, možete pozvati 0800/309309. To je broj u klinici "Laza Lazarević" koji radi non-stop. Operateri su psihijatri, psiholozi, zdravstveni saradnici, više medicinske sestre.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.