Dileme budućeg tate

Izvor: B92, 10.Apr.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dileme budućeg tate

Tokom trudnoće trudnice doživljavaju pregršt emocija a život im se u najmanju ruku menja. No, većina očeva takođe burno proživljava taj period i imaju određene brige i dileme u vezi s tim. Ako se osećate uspaničeno, prestrašeno ili kao da niste spremni na ono što vas čeka, ne brinite, niste sami.

Piše: Dušica Vujčić Popović - pedagog

Izvor: Vrtići portal


Kao i bilo koja druga promena u životu i ova će od vas zahtevati veliko prilagođavanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << A još ako trudnoća nije bila planirana, a statistike pokazuju da polovina nije, možda ćete sve ovo doživljavati još intentzivnije.

Ne morate osećati grižu savesti za svoja pomešana osećanja, sve je to potpuno normalno. Možete preduzeti neke korake koji će vam pomoći da uživate u trudnoći i pripremite se da sve ide glatko što je više moguće..

Evo nekoliko briga sa kojima se mlade tate sreću i odgovori na njih.

Hoću li biti sposoban da se staram o bebi ?

Kao prvo, niko se ne rađa sa ovim saznanjem, pa čak ni vaša trudna partnerka. Zato postoje pripremne škole i kursevi za trudnice i mlade parove, tzv škole roditeljstva, pri domovima zdravlja i knjige na tu temu koje možete pročitati i edukovati se. U većini domova zdravlja i klinika organizovana su predavanja na kojima se uči kako sa što manje straha i stresa dočekati bebu.

Naučićete kako da menjate pelene, držite bebu, i pomognete joj da podrigne nakon obroka, stavite bebu na spavanje, tjs kako da se brinete o svojoj bebi i podelite sa svojom ženom radost roditeljstva.

Jedna od najposećenijih u Beogradu je Škola roditeljstva pri Centru za edukaciju pacijenata, članova rodbine i zdravstvenih radnika GAK „Narodni front”, koja radi već šest godina.Pohađanje časova je besplatno uz uput lekara doma zdravlja i nadležnog ginekologa, a ukoliko ga žena ne dobije, može da dolazi uz naknadu od 4.500 dinara.

Godišnje kroz školu prođe između 1.000 i 1.200 parova, a stručnjaci informacije budućim roditeljima daju svakog radnog dana od 7 do 19 sati na broj telefona 011/2068-367.

Na časovima ćete upoznati i druge mlade tate, pa ćete i sa njima moći da razmenjujete iskustva.

Hoću li biti dobar tata ?

Često ćete se zapitati kakav ćete vi otac zapravo biti ? Imajte na umu da nećete morati prionuti na svaki segment očinstva odjednom i da ćete u prvih nekoliko godina dosta veština steći upravo kroz praksu. Tate koji vole svoje očeve često imaju tendenciju preuzeti neke dobre vaspitne mere od njih. Bez obzira na porodicu iz koje dolazite taj uticaj će biti samo deo onoga kakav ćete vi biti otac. Svako iskustvo očinstva je jedinstveno. U svakom slučaju, potrudite se da posvetite vreme detetu, i majci deteta.

Manje više to je uloga kao i svaka druga u životu. Ako ste već u braku, setite se kada ste se oženili da niste isprva znali kako biti dobar suprug, već ste to učili u hodu, zajedno sa vašom suprugom.

Hoće li dete biti atak na bužet kojim raspolažemo ?

Hranjenje, odevanje i obrazovanje vašeg deteta koštaće vas novca koji sada trošite na druge stvari – nema sumnje u to. Možda vam ova rečenica deluje pomalo brutalno i možda će vam odzvanjati još dugo u glavi , ali to je realnost.

Setite se vaših roditelja, oni su to isto radili, odvajali su od sebe da bi vi imali sve što je potrebno. Imajte na umu da će dete postati svrha vašeg života.

Pomoći će vam ako odmah steknete neku predstavu o tome koje ćete troškove imati kada beba dođje na svet. Obiđite neke prodavnice bebi opreme , prethodno napravite spisak neophodnih stvari: dušek posteljina kolica nosiljka ćebe komoda kadica peškir tetra i švedske pelene benkice, portikle, zeke bodići, čarapice, kapice flašice, varalice, pampers Pavlovićeva mast, vlažne maramice, sapun i štapići za uši

Raspon cena je ogroman za neke od navedenih proizvoda, pa predlažemo da se raspitate o trenutnim akcijama ili aktuelnim sniženjima i obavezno obiđite nekoliko prodavnica i trgovinskih lanaca.

Iako su se vremena promenila, veliki broj muškaraca i dalje smatra da su oni ti koji se moraju biti finansijski stub porodice i podneti veće terete.

U redu je staviti nešto novca sa strane za zdravstvene preglede, potrepštine za bebu i majku, uplaćivati životno osiguranje, ili otvoriti dečiju štednju.

Međutim , ono što nije poželjno je da je otac pod stalnim stresom i pritiskom da sada mora zarađivati duplo više.

Zapamtite da je najbitnije zdravlje, mir, harmonija i vreme koje ćete posvetiti bebi i ženi . Nemojte brinuti o materijalnim stvarima.

Sem toga, od države dobijate novčanu nadoknadu za prvo dete u iznosu od 26.663,95 dinara - jednokratno. To će biti dovoljno za najosnovniju opremu.

Da li je to kraj moje slobode ?

Očinstvo ne mora da se etiketira kao kraj zabavi. Istina , noćna dizanja i prekidi sna, smanjena druženja s prijateljima, odustajanje od poslovnih i drugih putovanja, preskakanje fudbala s drugarima - sve su to promene koje su neizbežne.

Međutim, moći ćete više gledati TV dok vaše novrođenče spava na vašim rukama, češće ćete dremati, i odmarati po danu, i u stvari se ludo zabavljati sa svojom bebom.

Vremenom će beba sve više da spava noću, a manje da se budi, pa ćete i vi i vaša partnerka imati više vremena za druženja i uživanja, zajednička i odvojena.

Opet ponavljamo, bitno je da partneri podele obaveze između sebe, da komuniciraju, da budu u mogućnosti da mogu da se oslone jedan na drugog, jer ko učinite tako , oboje ćete dobiti ono što vam je potrebno.

Odvojite vreme za sebe, viđajte se sa prijateljima, bar ponekada, niste ni svesni koliko će vam prijati izlazak.

Kako bilo, većina mama i tata otkriće da jednom kada se njihovo dete rodi , njihovo dragoceno vreme, biće uglavnom dragoceno vreme provedeno sa detetom.

Kako će ova promena uticati na naš seksualni život ?

Možete uživati u seksu tokom trudnoće sve dok se trudnoća ne smatra rizičnom, odnosno ne smatra rizikom od pobačaja ili rizikom od prevremenog porođaja. Razgovarajte sa svojim lekarom o bilo kojim pitanjima koji su bitni za vas ili vašeg partnera.

Šta ako se pojave zdravstveni problemi kod bebe ili partnerke ?

Zamislite koliko bi besmisleno bilo da živite sa strahom da ćete doživeti sudar svaki put kada sednete u auto. Isto tako, ne trebate se iscrpljivati ni strahovima od eventualnih zdravstvenim problema tokom trudnoće. Ukoliko nije bilo nikakvih problema tokom prva 3 meseca, vaša beba i partnerka će najverovatnije biti u redu, jer je prvo tromesečje najrizičnije što se tiče trudnoće, te se prema tome nemojte brinuti ako je sve prošlo u redu. Ukoliko je ipak bilo problema, oslonite se na savete lekara, i uvek tražite dodatno mišljenje.

Danas, savremena medicina može u vrlo ranoj fazi trudnoće ustanoviti eventualne genetske i zdravstvene probleme, tako da možete biti spokojni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.