Dijetetičarke tvde: Ovo povrće topi masnoće sa stomaka

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 16:35

Dijetetičarke tvde: Ovo povrće topi masnoće sa stomaka

Pre svega, ne postoji loše povrće. To je hrana bogata hranjivim sastojcima i antioksidansima koji upotpunjuju svaki obrok i podržavaju zdravlje tela.

Prehrana koja sadrži puno povrća može smanjiti rizik od bolesti, poboljšati probavu, regulisati šećer u krvi i pomoći u zdravom mršavljenju.

Nekoliko dijetetičarki odlučilo je da za portal "Eat This, Not That " podeli koje povrće jesti kako bismo s vremenom smanjili i izgubili salo na stomaku.

Brokoli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na samom vrhu hranjivog povrća, a dijetetičarke Trista Best i Kortni D'Angelo složile su se da pomaže u kontroli područja stomaka.

"Ovo povrće bogato je antioksidansima koji pomažu pri smanjenju upale u telu. Primarni spoj je sulforafan, koji deluje na snižavanje citokina i Nf-kB u telu. Te supstance pokreću upalni proces. Smanjenjem upale, telo se bolje oslobađa težine i učinkovitije radi u svakom drugom području", objašnjava Best.

Šargarepe su bogate luteinom za koji brojna istraživanja pokazuju da ima antioksidativna svojstva te da može uticati na rešavanje problema viška masnog tkiva u donjem delu stomaka.

Dijetetičarka Best ističe da konzumacija sirove šargarepe zapravo može pomoći metabolizmu.

Dodaje da šargarepe mogu pomoći u smanjenju sala na stomaku jer ubrzavaju metabolizam.

"Termogeni učinak hrane (TEF) je procenat kalorija koje telo sagoreva dok se hrana vari, a uzrokovane su samom hranom. Budući da šargarepe imaju tvrdu teksturu, imaju visok TEF i uzrokuju da telo sagoreva više kalorija samo time što ih jede", objašnjava ona.

Još jedno povrće korisno za gubitak masnoće na stomaku je zelena salata.

Bogata je luteinom, biljnim jedinjenjem koje potencijalno utiče na smanjenje sala na stomaku. Ovo jedinjenje je deo veće grupe poznate kao karotenoidi, koji uključuju lutein, likopen i zeaksantin - svi su to jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva.

Neka istraživanja potvrđuju da ta jedinjenja mogu pomoći i kod gubitka viška masnoće, prenosi "Eat This, Not That".

Narandžaste i žute paprike takođe su bogate luteinom. Ovo jarko, ukusno povrće izvrstan je dodatak planu ishrane koji je pogodan za skidanje masnoće na stomaku, a u njemu možete uživati u kombinaciji s raznim jelima ili samostalno.

Kako prenosi "Eat This, Not That", jedno istraživanje objavljeno u "British Journal of Nutrition" pokazalo je da suplementacija luteina u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom ima nekoliko pozitivnih učinaka na ispitanike. Oni koji su unosili lutein primetili su smanjenje opsega struka, visceralne masnoće, telesne težine i telesne masnoće, kao i niže nivoe LDL holesterola.

Ovo korenasto povrće prepuno je hranjivih materija koje mogu pomoći u kontroli područja oko stomaka te čak poboljšati i probavu. Cvekla je bogata vlaknima, oko 3,8 grama po šoljici. Poznato je da dovoljan unos vlakana u svakom obroku ili međuobroku pomaže u sprečavanju nadutosti, smanjuje apetit i povećava osećaj sitosti.

Takođe, vlakna mogu pomoći u poboljšanju zdravlja crevna koje je ključno za mršavljenje.

Kelj je lisnato povrće koje sadrži mnogo hranjivih materija. Uz ovo povrće povezuju se vitamini A, K, C i B6, kao i mangan, bakar, kalijum, te vlakna i proteini. S vremenom, uključivanje kelja u prehranu može vam pomoći da smanjite određeni deo masnoće oko stomaka.

Spanać se može pripremati na mnogo načina, a najbolje od svega je što je izuzetno zdrav. Prema dijetetičarkama, dodavanje više spanaća prehrani može vam pomoći da izgubite kilograme samo na stomaku.

"Lisnato povrće ne samo da je super hranjivo, već vam takođe pomaže da smanjite salo na trbuhu", objašnjava D'Angelo. Dodaje i da spanać sadrži vlakna koja pomažu u probavi i zdravlju creva te da je bogat vitaminom K, koji ponekad može podržati smanjenje telesne težine, uključujući visceralnu masnoću.

Crvena paprika babura može se odlično pripremiti na više načina, a svaki je vrlo ukusan i zdrav. Puna je hranjivih stvari i ima malo kalorija.

"Paprike su idealno povrće za dodavanje dijeti za mršavljenje. Imaju malo kalorija i puno hranjivih sastojaka te pomažu da se stvori osećaj sitosti nakon obroka", objašnjava Best.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.