Dijabetičari: nove provere lekova

Izvor: B92, 14.Jan.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijabetičari: nove provere lekova

Francusko udruženje dijabetičara (AFD) i nacionalni savez potrošača (UFC) zatražili su danas od svoje vlade, povodom skandala u vezi s lekom za mršavljenje "medijator", da suzbije preteranu moć farmaceutske industrije, koja ugrožava zdravlje ljudi.

Ova industrija svojom finansijskom moći uspeva da potisne ulogu institucija zaduženih za proveru neškodljivosti lekova i davanje odobrenja za njihovo puštanje na tržište, tvrde ove dve asocijacije.

Sumnja se da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je od leka za mršavljenje "medijator", kompanije "Servije", između 1976. i 2009, kada je povučen sa tržišta iz bezbednosnih razloga, umrlo više od 500 Francuza, od oko pet miliona korisnika - dijabetičara i osoba koje su želele da oslabe, preneo je Rojters. Ovaj lek je sa španskog i italijanskog tržišta povučen nekoliko godina ranije nego sa francuskog.

Juče je zbog skandalu oko "medijatora", ostavku podneo šef francuske nacionalne agencije za zdravstvenu bezbednost.

Žerar Rejmon, šef AFD ističe kako je jasno da ovo nije izolovan slučaj, zbog čega se i od Francuske i od EU traži kompletna reforma kojom bi se poboljšali standardi kako ispitivanja medikamenata pre nego što se odobre, tako i nadzora nad njihovim dejstvom pošto se pojave na tržištu.

Gregori Kare, iz UFC-a, ističe kako je godišnji budžet francuske Agencije za javno zdravlje 110 miliona evra dok, prema podacima iz 2004, domaće farmaceutske kuće troše 2,4 milijardi evra na reklamiranje i promociju svojih proizvoda.

Francuske farmaceutske kuće zapošljavaju "armiju" od 20.000 ljudi, koji promovišući njihove proizvode obilaze lekare, što je dvostruko više nego u Britaniji i Nemačkoj.

Pominje se i sukob interesa, jer se institucije, koje treba da provere bezbednost nekog medikamenta, često za pomoć obraćaju osobama koje su istovremeno na platnom spisku proizvođača tog leka.

Sumnje oko efikasnosti "medijatora" su se pojavile još krajem 1990-ih, ubrzo pošto je sa tržišta povučen jedan drugi lek za slabljenje istog proizvođača, koji se bazirao na sličnom, iako ne potpuno istom sastojku.

Taj lek je povučen iz upotrebe zbog problema koje je izazivao na srčanim zaliscima korisnika, a na isti način je i "medijator" izazvao smrt više od 500 osoba, objavljeno je u novembru prošle godine.

U svojoj poslednjoj poslovnoj godini, kompanija "Servije" je prijavila vrednost prodaje od 3,7 milijardi evra. Ovom firmom još rukovodi 88-godišnji osnivač Žak Servije, koji je od predsednika Sarkozija primio Legiju časti, manje od godinu dana pre nego što je "medijator" povučen s tržišta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.