Devojčici presađen veštački dušnik

Izvor: B92, 02.Maj.2013, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčici presađen veštački dušnik

Međunarodni tim hirurga u Sjedinjem Američkim Državama uspeo je da po prvi put u svetu ugradi veštački dušnik jednom detetu, u ovom slučaju dvogodišnjoj devojčici iz Južne Koreje.

Lekari su proizveli zamenu organa pomoću matičnih ćelija preuzetih iz kičmene moždine deteta i gajenih na specijanom plastičnom crevu. Ćelije su se brzo razmnožavale u laboratorijskim uslovima i formirale novi dušnik za manje od nedelju dana.

Devojčica Hana Voren, od oca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kanađanina i majke Južnokoreanke, rođena je 2010. u Seulu bez dušnika.

Ceo svoj dosadašnju život provela je u bolnici jer nije mogla da diše, jede, pije i guta bez aparata, a lekari su joj davali slabe šanse za život. Hana je operisana 9. aprila u dečijoj bolnici u Peoriji, u severnoameričkoj državi Ilinois.

Komplikovani zahvat na ugradnji 7,62 centimetara duge traheje trajao je devet sati. Prvi nalazi nakon operacije pokazuju da presađeni dušnik funkcioniše normalno, saopštili su lekari koji smatraju da će devojčica uskoro moći da napusti bolnicu i počne normalno da živi.

"Ova čudesna operacija će joj ne samo spasiti život, već će joj omogućiti da jede, pije, guta, pa čak i da govori kao svako normalno dete", kazao je vođa operacije, dr Paolo Makjarini, profesor regenerativne hirurgije na Institutu Karolinska u Stokholmu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi put u svetu presađen veštački dušnik na detetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2013

Međunarodni tim hirurga u Sjedinjem Američkim Državama uspeo je da po prvi put u svetu ugradi veštački dušnik jednom detetu, u ovom slučaju dvogodišnjoj devojčici iz Južne Koreje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.