Devojčice pate od depresije, internet nasilnici moguć uzrok

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčice pate od depresije, internet nasilnici moguć uzrok

Prema istraživanjima Univerziteta u Kolumbiji među tinejdžerima i mladima sve je više obolelih od depresije. Kako naučnici upozoravaju, brojka koja najviše zabrinjava je da su oboleli sve mlađi, a posebno je pogođena ženska populacija.

Prema njihovim istraživanjima koje je objavljeno u medicinskom časopisu "Pedijatrija", radi se o težim oblicima depresije koje zahtevaju ozbiljno lečenje i treba da budu "crvena zastavica" za roditelje, ali i medicinske radnike. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Naglašeno je da i pored porasta depresije među mladima, i dalje malo njih dobija stručnu pomoć što bi moglo da ima teške posledice.

Čak i u SAD, kontrolni pregledi kod psihologa i psihijatra za decu nisu uobičajeni, pa tako veliki broj slučajeva dolazi do medicinskih radnika kada je već depresija uznapredovala i ima ozbiljne posledice.

Psihijatar Mark Olfson sa Univerziteta u Kolumbiji kaže da studije pokazuju da većina mladih koji pati od depresije ne dobijaju adekvatan tretman, niti se njihovo stanje posmatra kao ozbiljna pretnja.

Kako je istraživanje pokazalo, od 300.000 obolelih od depresije u SAD koji su uzrasta od 12-25 godina, broj tinejdž devojčica se povećao na 17 posto.

"Iako je teško nekada utvrditi tačan uzrok depresije, internet nasilje bi mogao da ima bitnu ulogu. Negativne poruke su češće kod devojčica nego dečaka, i povezane su sa depresivnim epizodama", rekao je Olfson.

"Lajk daje osećaj sreće"

Kako su ranija istraživanja UCLA pokazala, mozak devojčica reaguje na lajkove na društvenim mrežama (recimo Instragramu) kao da je dobila nagradu, ili videla voljenu osobu.

Stručnjaci dodaju da devojčice češće budu pod stresom zbog "međuljudskih stresova", odnosno zbog svađe sa drugaricom ili članovima porodice.

Istraživači su mapirali mozak učesnika u eksperimentu, gde su primetili da pozitivni komentari na društvenim mrežama aktiviraju deo mozga koji je zadužen za osećaj zadovoljstva kada dobijete nagradu.

Kako je naglašeno, tinejdžeri su posebno osetljivi na ovaj uticaj društvenih mreža na mozak, odnosno "pohvala" kroz popularne platforme poput Fejsbuka, Instagrama i Tvitera.

Sa druge strane, negativni komentari i odsustvo "lajkova" mogu da pokrenu osećan napuštenosti, nesigurnosti i da budu pokretač depresivnih epizoda kod mladih devojčica. Pogotovu ako je u pitanju zlostavljanje od strane drugara iz klupe u vidu zlobnih i nepristojnih kometara.

Kako su stručnjaci naglasili, "sajber zlostavljanje" sve više postaje zdravstveni problem koji treba rešavati na nivou društva, a ne samo kod pojedinačnih slučajeva.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.