Depresija otežava lečenja od raka

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2009, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depresija otežava lečenja od raka

Depresija kod pacijenata obolelih od raka smanjuje izglede za uspešno lečenje, smatraju Kanadski naučnici.

Njihovo istraživanje utemeljeno je na analizi 26 ranije sprovedenih studija u kojima je učestvovalo 9.417 osoba kod kojih je dijagnostikovan rak.

Pokazalo se da je stopa smrtnosti do 25 odsto viša među pacijentima kod kojih su uočeni simptomi depresije, a kod onih kojima je postavljena dijagnoza depresije, stopa smrtnosti je bila 39 odsto viša od proseka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Istraživači dodaju da je uočeno povećanje rizika koje je bilo nezavisno od drugih kliničkih karakteristika koje mogu uticati na ishod lečenja.

Naučnici veruju da je ovakve nalaze moguće objasniti uticajem depresije na delovanje hormona i imunološkog sistema.

Ranija testiranja na životinjama pokazala su da stres može da utiče na rast tumora i širenje karcinoma.

Osobe pogođene depresijom imaju veći rizik za smanjenu gustinu kostiju, upozoravaju izraelski naučnici sa univerziteta u Jerusalimu, a nalazi su utemeljeni na analizi rezultata 23 ranije sprovedena istraživanja u kojima je učestvovalo oko 24.000 ispitanika.

Stručni časopis "Biološka psihijatrija" (Biological Psychiatry) piše da su osobe pogođene depresijom imale u proseku znatno manju gustinu kostiju i izrazito veći rizik za osteoporozu, što je bilo znatno izraženije kod žena koje pate od depresije, posebno onih koje još nisu ušle u menopauzu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.