Depresija često vodi do demencije

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depresija često vodi do demencije

Vodeći psiholozi smatraju da žene koje boluju od depresije imaju veći rizik za razvoj demencije u poznijem razdoblju svog života, prenosi portal Moj doktor.

Na konferenciji posvećenoj starenju i pamćenju koja je održana u kanadskom gradu Torontu, klinički psiholog Nasrin Khatri utvrdila je da depresija može udvostručiti rizik da osoba razvije Alchajmerovu bolest i druge oblike demencije.

Doktor Khatri iz Centra za starenje Bejkrest iz Toronta utvrdila je i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve više žena tokom života može razviti demenciju obzirom da sve više žena živi duže.

"Što je populacija starija, to je više slučajeva depresije obzirom na to da je depresija vrsta poremećaja koja se javlja u mladosti i traje ceo život", kazala je dr Khatri.

Ona je objasnila da su žene, naročito srednjeg doba, podložnije depresiji od muškaraca budući da imaju višestruke uloge, kako u vaspitanju dece, tako i u brizi o roditeljima.

Osim toga, dodaje Khatri, smatra se da su za povećani rizik za depresiju kod žena odgovorni i hormonski ciklus i metode kojima se žene nose sa stresom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.