Deda Mraz (ne)postoji

Izvor: B92, 31.Dec.2013, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda Mraz (ne)postoji

Najčešće mališani sa sedam ili osam godina prestanu da "veruju" u Deda Mraza, ali ga sačuvaju u sebi. Psiholozi savetuju roditelje da nikada prvi ne govore o tome, već da sačekaju.

Kada i kako detetu reći da Deda Mraz ne postoji i kako mu pomoći da prevaziđe to razočaranje?

Psiholozi tvrde da je priča o Deda Mrazu odlična za kognitivni i moralni razvoj, a izmišljena bića posebno su važna od treće do pete godine, kada se razvija socijalizacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Najčešće mališani sa sedam ili osam godina prestanu da "veruju" u Deda Mraza, ali ga sačuvaju u sebi. Psiholozi savetuju roditelje da nikada prvi ne govore o tome, već da sačekaju da dete čuje da deka sa belom bradom koji donosi poklone nije "stvaran".

Kada zatraži objašnjenje, možete da kažete da je to lepa pričica koja postoji sa razlogom, a, ako počne da negoduje ili plače, pokušajte da ga umirite rečima da je ono sada dovoljno veliko i da mu zato poveravate istinu.

Možete da se dogovorite i da krijete "tajnu" još neko vreme ako imate mlađe dete. Na taj način će razočaranje starijeg biti manje i ono će se osećati važno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.