Debljina majke utiče na zdravlje potomka

Izvor: Prva.rs, 10.Apr.2014, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debljina majke utiče na zdravlje potomka

Iako se smatra da veća masa pri porodaju nije od velike važnosti, stručnjaci upozoravaju da je upravo to faktor koji utiče na povećanje rizika od gojaznosti dece u kasnijem uzrastu. 

Tako odojčad s višom telesnom masom imaju veći rizik od gojaznosti u detinjstvu koji se prenosi i na odrasli period, prenosi portal Vitamini. 

Najveća dosadašnja studija ovog karaktera sprovedena je na više od 2.200 trudnica u periodu od 2008. do 2011. godine. 

Cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << istraživanja je bio da trudnicama ponudi savete i materjale koji na jednostavan i primenjiv način pomažu pri promeni prehrambenih navika i povećanju svakodnevne telesne aktivnosti. 

Usvajanje osnovnih pravila raznovrsne i uravnotežene ishrane i jednostavnih smernica za povećanje telesne aktivnosti, rezultiralo je značajnim poboljšanjem navika kod trudnica. 

Naime, tokom studije je rođeno 18 odsto manje beba s visokom porođajnom masom. 

Autori studije smatraju da se primenom sličnih kliničkih intervencija mogu promeniti prehrambene navike i životni stil budućih majki, a time sprečiti razvoj gojaznosti kod dece. 
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.