Danci porezom protiv nezdrave hrane

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danci porezom protiv nezdrave hrane

Danska vlada je danas povećala porez na cigarete, ali i na sladoled, slatkiše i neke druge po zdravlje štetne proizvode, u pokušaju da poboljša zdravstveno stanje svojih građana.

Odluka o povećanju poreza odnosi se i na bezalkoholna pića i osvežavajuća pića sa malim udelom alkohola, prenela je agencija AP.

U Danskoj je tako porez po litri sladoleda povećan na 4,25 kruna (0,67 dolara) sa dosadašnjih 3,40 kruna (0,56 dolara), dok je porez na cigarete veći >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za dve krune (0,33 dolara) po pakli.

Svetska zdravstvena organizacija je ranije saopštila da je oporezivanje jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv preterane konzumacije alkohola, cigareta i protiv gojaznosti. Evropsko udruženje za javno zdravlje je pozvalo i druge članice Evropske unije da slede primer Danske.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.