Danas je svetski Dan borbe protiv duvanskog dima

Izvor: B92, 31.Maj.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je svetski Dan borbe protiv duvanskog dima

Danas, 31. maja, obeležava se Svetski dan borbe protiv duvanskog dima.

U Crnoj Gori duvan puši 40 odsto punoletnih građana, što je blizu 200.000 stanovnika te države.Prema podacima koji su objavljeni povodom 31. maja, Svetskog dana borbe protiv duvanskog dima, broj pušača se smanjuje, ali je povećan broj uživalaca duvana među maloletnicima. Smatra se da u Crnoj Gori godišnje od raka umre oko 1.000 ljudi a trećina njih su bili pušači.

Prošlogodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da u populaciji starosti 15 i više godina puši 37,9 odsto muškaraca, odnosno 31,6 odsto žena. To znači da smo u samom vrhu Evrope prema broju pušača i da uprkos raznim merama države da utiče na smanjenje broja zavisnih od duvana ne uspevamo da se izborimo s ovim porokom.

Kada je reč o zemljama Evropske unije, ubedljivo “vode” Grci među kojima ima 38 odsto pušača, a slede Bugari (35 odsto) i Hrvati (33 odsto).

Najmanje pušača ima u Švedskoj – svega 11 procenata – a slede Finska (19 odsto) i Malta (20 odsto).

Prema istraživanju koje je sproveo Eurobarometar, 59 odsto pušača pokušalo je da ostavi cigarete, a 19 odsto je to učinilo u poslednjih godinu dana. Međutim, veliki broj njih brzo se vraća cigaretama

Prema otkrićima najnovije studije, objavljene u poznatom medicinskom časopisu „The New England Journal of Medicine”, kod pušača je povećan rizik da obole od infekcija, bolesti bubrega, organa za varenje usled poremećenog dotoka krvi, kao i nekih bolesti srca i pluća, koje do sada nisu povezivani sa pušenjem.

Autori studije tvrde da samo pet pomenutih oboljenja u Americi uzrokuje 60.000 smrti na godišnjem nivou, uz već poznate brojeve da zbog ostalih bolesti vezanih za duvan u SAD svake godine umre blizu pola miliona ljudi. Ranija lista bolesti sadržala je 21 oboljenje, uključujući i 12 vrsta raka.

Bolesti, čija je direktna veza sa pušenjem do sad bila poznata i dokazana jesu: rak jednjaka, želuca, debelog creva, jetre, pankreasa, grla, bešike, bubrega, grlića materice, usta i usne duplje, akutna mijeloidna leukemija, ali i dijabetes, bolesti srca, šlog, ateroskleroza, aneurizme i druge bolesti arterija, hronične bolesti pluća, upale pluća, grip i tuberkuloza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.