Danas je Evropski dan autizma

Izvor: B92, 03.Okt.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Evropski dan autizma

U svim zemljama Starog kontinenta 3. oktobra se obeležava Evropski dan autizma, koji je ustanovljen kao doprinos poštovanja dostojanstva osoba s autizmom i ostvarenja njihovih ljudskih prava.

Zbog kompleksnih potreba osoba s autizmom, one pripadaju posebno osetljivim grupama građana, a nijedna osoba s autizmom ne treba da bude uskraćena u slobodnom razvoju sopstvenih potencijala i ostvarenju nezavisnog života onoliko koliko je to moguće, navodi se u saopštenju Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Iz tog ministarstva poručuju da svakodnevno čine napore zarad unapređenja položaja osoba s invaliditetom, uključujući osobe s autizmom.

Da je i te kako potrebno posebnu pažnju posvetiti položaju osoba s autizmom pokazuju podaci da ih u Evropi živi oko pet miliona, ili oko 0,6 odsto ukupne populacije, dok je u Srbiji između dve i tri hiljade.

Doprinos Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u unapređenju položaja osoba s invaliditetom ogleda se prevashodno u intenziviranju aktivnosti na razvoju usluga u zajednici, kao primarnom odgovoru na potrebe dece sa smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom (dnevni boravci, pomoć u kući i sl.).

Osim toga što svojim sadržajem unapređuju kvalitet života osobama s autizmom, one doprinose boljem funkcionisanju njihovih porodica, što je jedan od bitnih faktora za napredak i stvaranje inkluzivnijeg društva u našoj zemlji.

Unapređenje položaja i inkluzija u zajednicu dece i odraslih s autizmom i uopšte dece sa smetnjama u razvoju i osoba s invaliditetom treba da se rešava sistemskim merama, pa je jedan od ciljeva Ministarstva jačanje međuresorne saradnje i to posebno sistema zdravstva i obrazovanja radi osiguranja njihove adekvatne socijalne i zdravstvene zaštite i ostvarivanja prava na obrazovanje.

Foto: Fifth World Art / Flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropski dan borbe protiv autizma

Izvor: RTS, 03.Okt.2014

U svim zemljama starog kontinenta 3. oktobra se obeležava Evropski dan autizma, koji je ustanovljen kao doprinos poštovanja dostojanstva osoba sa autizmom i ostvarenja njihovih ljudskih prava...Zbog kompleksnih potreba osoba sa autizmom, one pripadaju posebno osetljivim grupama građana, a nijedna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.