Da li ste za zabranu abortusa?

Izvor: B92, 11.Mar.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste za zabranu abortusa?

Tužilaštvo u poljskom gradu Lodju povelo je istragu zbog plakata koji poziva žene da u Velikoj Britaniji prekinu trudnoću ako to ne mogu slobodno da učine u Poljskoj.

Plakat je napravljen po ugledu na reklamnu kampanju za bankarske kartice, sa slikom devojke u donjem vešu i prilagodjenom porukom: "Moj izbor - avionska karta za Englesku 75 evra, noćenje 60 evra, abortus u državnoj bolnici 0 evra, olakšanje - neprocenjivo. I za sve ostalo platićeš manje nego u pobačnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ilegali u Poljskoj."

Plakate su po stanicama gradskog saobraćaja u Lodju izlepile mlade feministkinje iz pokreta Lesmisija SROM (Separatistički revolucionarni odredi materica) u znak protesta zbog toga što za sada nema šansi ni volje da se u Poljskoj izmeni jedan od najrestriktivnijih zakona o veštačkom prekidu trudnoće u Evropi.

Od 1993. godine Poljakinje imaju pravo da prekinu trudnoću isključivo ako je ozbiljno ugroženo zdravlje ili život trudnice, ako je plod deformisan ili ako je trudnoća plod krivičnog dela - silovanja ili incesta.

Mnogi poljski lekari, posebno oni religiozniji i u tim slučajevima odbijaju da izvrše veštački prekid trudnoće iako žena na njega ima pravo.

Plakati u Lodju istovremeno su odgovor na šokantni bilbord koji je u Poznanju nedavno postavila fondacija PRO - Pravo na život koja se zalaže za potpunu zabranu vestačkog prekida trudnoće, čak i u ta tri izuzetna slučaja koje predvidja zakon.

Na tom bilbordu u Poznanju uz sliku Adolfa Hitlera i slike mrtvih fetusa stoji poruka: "Abortuse je Poljakinjama prvi dozvolio Hitler, 9. marta 1943. godine".

Dok se nadležno tužilaštvo u Poznanju tim bilbordom ne bavi, iako protiv njega masovno protestuju gradjani, a ne mogu da ga uklone jer je na zgradi u privatnom vlasništvu, istragu protiv feminističkih kontraplakata odmah je pokrenulo tužilaštvo u Lodju.

"Proveravamo da li je reč o prestupu pomaganja trudnici da prekine trudnoću, za šta prete do tri godine zatvora", kazao je poljskoj televiziji TVN24 portparol tužilaštva Kšištof Kopanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.