Da li ste skoro čistili klimu?

Izvor: B92, 18.Maj.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste skoro čistili klimu?

Ventilacione sisteme i klima uređaje treba najmanje jedanput godišnje kontrolisati i čistiti, jer u njima mogu da se razviju veoma opasni virusi: koksaki, legionarske bolesti ili bakterije koje izazivaju razne vrste upale pluća.

"Klima uređaji koji se koriste samo za hlađenje mogu da budu opasniji od onih koji se zimi uključuju i za grejanje, jer zagrevanje i suv vazduh ubijaju većinu bakterija i virusa", kaže epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Božidar Ljubić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilikom prezentaciji robota za održavanje ventilacionih sistema "Eko dim" na Sajmu tehnike.

Ljubić je objasnio da je veoma važno gde se klima nalazi kako ne bi prilikom rada duvala pravo u osobe koje se nalaze u blizini, jer to možeda izazove facijalnu paralizu, a sa vazduhom izlazi i sva prašina koja je usput pokupljena ili podignuta sa poda.

Veliki problem su ustanove koje imaju zatvorene centralne sisteme ventilacije, a posebno su pod velikim rizikom sada moderne "pametne zgrade", na kojima se nijedan prozor ne otvara.

"Ukoliko se pojavi samo jedan virus legionarske bolesti, biće automatski zaraženi svi koji u toj zgadi borave", rekao je Ljubić.

On je napomenuo da je u Beogradu do sada bilo već pet do šest epidemija preko ventilacionih sistema, ukazujući na potrebu formiranja preventivniuh centara.

Najproblematičnija mesta su prevoji cevovoda, a problem u čišćenju do sada su predstavljali i različiti promeri cevi, što za robota koji je prikazan na Sajmu tehnike više neće biti nikakva prepreka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.