Da li ste ludi i šta vam to toliko fali: Terapeutkinja razbija mitove o psihoterapiji VIDEO

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 20:52

Da li ste ludi i šta vam to toliko fali: Terapeutkinja razbija mitove o psihoterapiji VIDEO

Proteklih godina se mnogo više otvoreno i javno priča o mentalnom zdravlju, ali i dalje kada posle posla odete na psihoterapiju mnogi će se zapitati - da li ste ludi i šta vam to toliko fali?

Kako izgleda seansa kod psihoterapeuta? Šta su naše opšte boljke koje nas muče ovde u Srbiji? I kako sve to izgleda iz ugla onih koji se ne libe da kažu - imam problem i želim da ga rešim? Gost emisije 150 minuta bila je Radmila Vulić Bojović, psihoteraut.

Koliko često >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapravo pričamo o svojim mentalnim bolestima i koliko smo spremni da priznamo da imamo neki poremećaj?

"Ja imam dosta iskustva. Ja sam psihoterapijom počela da se bavim 1992. godine. Svest o tome se značajno promenila u ovom periodu od 30 godina. Sve više su ljudi spremni da se bave svojim unutrašnjim svetom, čak i onda kada nemaju struktuiran problem ili bolest. Onda kada su voljni da preispitaju neke svoje odluke, poteze, razmišljanja. Da uz pomoć nekog preko puta promišljaju sopstvene ideje, misli, odluke u životu. Dakle, psihoterapeuti rade sa zdravom populacijom. I zapravo je odlika zdravlja spremnost da preispituješ sopstvenu poziciju i da dovodiš u pitanje da li razmišljaš na adekvatan način", navodi pshioterapeutkinja.

Preispitivanje sopstvenih potreba, briga o mentalnom zdravlju podrazumeva obražanje stručnjacima.

Kroz formiranje dobrog terapijskog odnosa, psihoterapeuti zajedno sa svojim klijentima prolaze kroz dileme pomažu im da probleme sagledaju iz drugog ugla, naglasila je ona.

Šta je još psihoterapeutkinja Radmila Vulić Bojović rekla, poslušajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.