Da li se plašite robota?

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se plašite robota?

Šta je zajedničko zombijima i androidima? Oni su kao ljudi, ali ne sasvim. Ta razlika je ono što nas kod njih plaši, pokazuje novo istraživanje.

Postoji nivo sličnosti između robota i čoveka koji je mnogima veoma odbojan. Međutim, nisu svi takvi. Recimo, mali robot u filmu “WALL-E” ima oči, ali ne liči na čoveka i zato je simpatičan većini ljudi.

Ajse Sajgin, profesorka na Univerzitetu u Kaliforniji koristi najnoviju tehnologiju kako bi razumela kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi posmatraju čovekolike stvari ili bića.

Ona i njene kolege objavili su studiju prošle godine u kojoj je preko magnetne rezonance posmatran mozak nekoliko ispitanika.

Hipoteza je bila da se čovek plaši zombija, robota i drugih čovekolikih stvorenja i mašina zato što se na neki način sukobljavaju sa očekivanjima mozga.

Naime, kada primetimo sličnost sa nekim predmetom ili bićem, ali uvidimo da postoje i suštinske razlike, naš mozak je potpuno zbunjen.

Tako je 20 učesnika istraživanja posmatralo snimke glumaca: ljudi, androida koji više liče na ljude, nego na mašine i robota koji nemaju ljudski oblik.

Iako je uzorak bio mali, došlo je do zanimljivog otkrića.

“Mreža koja normalno procesuira pokrete vašeg tela je aktivnija dok posmatrate android, za razliku od slučajeva drugog čoveka ili robota”, kaže Sajgin.

Ovaj fenomen prvi put je zabeležen u članku japanskog robotičara Masahira Morija u žurnalu “Energija” 1970.

Ipak, nešto slično pomenuto je i u eseju Zigmunda Frojda 1919.

Ovaj neobični efekat na naš mozak može uticati čak i na naše duboke strahove od smrti, pa u najgorem slučaju dovesti i do kognitivne disonance, kada verovanja neke osobe nisu u skladu s njenim ponašanjem.

Stručnjaci se nadaju da će ovo istraživanje biti od koristi dizajnerima budućih robota koji onda ne bi trebalo da plaše ljude.

Prava žena ili robot? (VIDEO)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.