Da li nasilje raste sa porastom temperatura?

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li nasilje raste sa porastom temperatura?

Ako zbog visokih temperatura postajete nervozni, trebalo bi da znate niste jedini i da postoje razlozi za to. U američkoj studiji objavljenoj u časopisu "Science" tvrdi se da toplija klima donosi i porast nasilja.

Takva povezanost mogla bi imati katastrofalne posledice ako se globalno zagrevanje nastavi, upozorili su naučnici s američkih univerziteta Berkli i Prinston koji su sproveli istraživanje.

"Mislimo da su učinci koje smo nabrojali dovoljno veliki da stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << shvatimo ozbiljno i da sebi postavimo pitanje - može li ono što danas činimo ili ne činimo uticati na stepen nasilja naše dece sutra," rekao je Solomon Hsiang, glavni autor istraživnaja.

Naučnici su izradili metastudiju na temelju šezdesetak studija koje to pitanje postavljaju u različitim disciplinama kao što su arheologija, klimatologija, političke nauke ili ekonomija.

Jedna studija pokazuje da je kriminalno nasilje - napadi, silovanja, ubistva, nasilje u porodici, češće pri visokim temperaturama.

"Prikupljeni dokazi pokazuju da su ljudska bića na planeti slabije sposobna da se suprotstave visokim temperaturama," navodi Maršal Burk, koautor istraživanja.

Za to postoji nekoliko teorija. Prema jednoj od njih, žetva je slabija pri visokim temperaturama zbog suše i ljudi su skloniji da uzmu oružje kako bi osigurali hranu i preživeli.

Prema drugoj, vrućina izaziva fiziološke efekte koji izazivaju nasilne reakcije.

"Nasilni sukobi izbijaju iz niza razloga, ali češći su kada se klima pogorša," zaključuje Solomon Hsiang.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.