Da li možemo da biramo snove?

Izvor: B92, 17.Apr.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li možemo da biramo snove?

Naučnici su započeli novu studiju s ciljem da otkriju da li je moguće uticati na to šta sanjamo.

Oni su dizajnirali aplikaciju za smartfone koja pušta zvukove poput cvrkuta ptica u šumi ili morskih talasa. Ideja je da takvi zvuci podstaknu čoveka na prijatne snove.

Profesor Ričard Vajsman, vođa studije, planira da angažuje više hiljada ispitanika. Zvuci će biti puštani dvadesetak minuta pre nego što moždana aktivnost učesnika pokaže da će se oni probuditi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kada aplikacija proceni da je ispitanik prestao da sanja, muzika se isključuje. Odmah po buđenju, osoba opisuje san i memoriše ga u bazu podataka nazvanu „Hvatač snova" (Dream Catcher).

„Kvalitetno spavanje i lepi snovi povećavaju produktivnost ljudi i veoma su važni za psihičko i fizičko zdravlje", kaže profesor Vajsman.

„Uprkos tome, mi veoma malo znamo o tome da li i na koji način možemo da utičemo na snove, a ovaj eksperiment bi to trebalo da promeni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.