Da li može da se pretera sa voćem?

Izvor: Mondo, 14.Jun.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li može da se "pretera" sa voćem?

Koliko bi voća trebalo da jedete u toku dana i kako da znate da li ga unosite dovoljno. Evo saveta stručnjaka.

Verovatno ste već čuli da voće sadrži mnogo šećera. A ako na to dodate činjenicu da šećer generalno nije zdrav, prirodno je da se zapitate kako na nas utiče voćni šećer. Postoje čak i dijete koje strogo ograničavaju konzumiranje voća ili ga ne dozvoljavaju uopšte, pa da li bi trebalo ipak da povedete računa koliko voća jedete?

Danas se često >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ide u krajnosti, pa imate ljude koji uopšte ne jedu voće (zbog šećera) i one koji se "dave" u voću (zbog vitamina i drugih korisnih nutrijenata). Prava mera je, naravno, negde na sredini i razlikuje se od osobe do osobe.

Ovi saveti će vam pomoći da procenite šta je "prava mera" za vas.

Ograničite se na dve do četiri porcije

Generalno, organizmu su potrebne dve do četiri porcije voća tokom dana. Šta je "porcija"? Otprilike jedna šolja za čaj (srednje veličine) ili jedan komad voća veličine loptice za tenis. Ali, ako vaš nivo dnevne aktivnosti varira tokom nedelje, menjaju se i vaše potrebe. Recimo, ako ste žena i jedete voće ujutru, uz doručak, a onda i tokom prepodneva kao užinu (što nije loša strategija), onim danima kad idete da vežbate možete dodati i treću porciju voća, neposredno pre treniga.

S druge strane, aktivni muškarci i deca u tinejdžerskom uzrastu trebalo bi da jedu četiri porcije voća tokom dana, piše portal Health.

Vaše potrebe za voćem zavise od vaših energetskih potreba

Voće jeste zdravo, ali ne bi trebalo da preterujete. Iako je bogato vlaknima, vitaminima i drugim važnim nutrijentima, voće je i jedan od glavnih izvora ugljenih hidrata. Jedna jabuka srednje veličine ili manja banana mogu da imaju i dvadesetak grama ugljenih hidrata. Naravno, važno je da tokom dana unosite i ugljene hidrate, oni pružaju energiju našim ćelijama. Ali, kad unosimo više ugljenih hidrata nego što nam je potrebno, oni počinju da se "skupljaju" u vidu masnih naslaga. I upravo zbog toga ništa, pa ni voće, ne bi trebalo da jedete u neograničenim kiličinama.

Važno je i doba dana

Pošto ugljeni hidrati u voću pružaju energiju našem telu, nije svejedno kada ćete jesti voće. Naravno, bolje je da uveče uz seriju jedete voće nego čips, ali kako god okrenete, nećete potrošiti te ugljene hidrate. Ako volite uveče da pojedete voće, ograničite se na jednu porciju, recimo šolja jagoda, ili jedna jabuka.

Nutrijenti u voću "vrede" dodatnih ugljenih hdrata (ako ne izgubite kontrolu)

Vitamini, minerali, antioksidanti, vlakna i prebiotici iz voća čine čuda za naše zdravlje. A nutrijenti koji se nalaze recimo u bobičastom voću razlikuju se od onih u jabukama, na primer. Zato je važno da jedete različito voće, i da pratite "sezonu".

I još nešto. Ne plašite se šećera. Problem prave dodati šećeri, ne oni koji se prirodno nalaze u voću. Drugim rečina, neće problem napraviti jagode, nego šećer ili šlag koji im dodate.

Pročitajte: Zdrave "kalorijske bombe"

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.