Da li može da se pocrni kroz prozor

Izvor: Mondo, 05.Mar.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li može da se pocrni kroz prozor

Svi jedva čekamo da nas nakon ovih tmurnih dana obasja malo Sunce, pa čak i ako je to dok sedimo na poslu pored prozora, a ne u nekom zelenom parku.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Poznato je da duga izloženost Suncu i opasnim ultraljubičastim zracima može dovesti do raka kože, ali nedovoljno ovog prirodnog svetla smanjiće unos vitamina D bez kojeg naše kosti postaju meke i slabe.

Pa, ako vas Sunce obasja kroz prozor dok sedite za stolom ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << perete posuđe u kuhinji, da li to znači da i tako dobijate vitamin D i tamniju boju kože?

Odgovor je - i ne i da.

Sunce emituje tri vrste zraka - UVA, UVB i UVC zrake. Ovi poslednji su najštetniji, ali se filtriraju u atmosferi i čak i ne dolaze do površine Zemlje.

Vitamin D se proizvodi u telu kada je koža izložena UVB zracima, ali većina staklenih prozora ih blokira, što znači da u zatvorenom prostoru ne možete da imate ovu vrstu zdravstvene beneficije.

S druge strane, Sunčevi zraci koji dopiru do vas kroz zatvoreni prozor i dalje mogu da izlože vašu kožu štetnim zracima koji je potamnjuju i stvaraju pege, jer obična stakla ne filtriraju UVA zrake.

Tako da bi trebalo da namažete kremu za sunčanje i ako se nalazite u automobili ako znate da ćete tom prilikom biti izloženi Suncu, jer je jedna studija pokazala kako mnogi vozači dobiju rak kože na levoj strani tela - onoj gde je prozor!

Zbog toga imajte na umu da kada dođe lepo vreme, zaštita je neophodna i kada niste direktno izloženi Sunčevim zracima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.