Da li je zdravo jesti hranu koja nije sa našeg podneblja? Nutricionista otkrio pravu istinu VIDEO

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 22:54

Da li je zdravo jesti hranu koja nije sa našeg podneblja? Nutricionista otkrio pravu istinu VIDEO

Da li namirnice koje nisu sa našeg podneblja treba izbegavati, ili baš treba iskoristiti njihove nutritvine vrednosti, šta je zdravo, a šta nije, u emisiji "150 minuta" otkriva Branka Mitrović, nutricionista.

Heljda, kinoa, proso, godži bobice, ovsene pahuljice, bademovo mleko, ovseno mleko... Mogo toga je danas u ponudi, a da li možemo da preteramo sa unosom žitarica i šta je zapravo zdravo, Branka Mitrović je rekla sledeće:

"Možemo da preteramo sa unosom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žitarica. Pre nego što se pitamo da li je nešto zdravo, moramo da se pitamo i koliko je ta hrana kilometara prešla da bi došla do nas. Kada je u pitanju egzotično voće, na koje možemo da budemo alergični jer nije sa ovog podneblja, bolje je da se pitamo koliko je putovalo. Ako jednom avokadu treba 14.000 kilometara da dođe do nas, on sigurno da nije onog istog kvaliteta", objašnjava ona i dodaje:

"Mnogo je pogrešnih informacijama na našim pretraživačima i svako ima ozbiljan problem ako tako istražuje kako će da se hrani. Pojam zdrave hrane je da je što manje termički obrađena, da nije industrijski prerađena. Slažem se da ponekad treba izabrati nešto što nam se nudi, ne kažem, ali trebalo bi da izaberemo pravi proizvod."

Kako pravilno da se hranimo i da li je zdravo da naglo pravimo restrikcije u ishrani, Branka je rekla:

"Mi prvo moramo da razlikujemo bolesnog čoveka od zdravog, kao i decu u razvoju i trudnice, dakle, moramo da idemo po ciljnim grupama. Dobar početak dana je da popijemo čašu vode, tako probudimo organizam i izbacujemo toksine. Najbolje je jesti kada osetimo prirodnu glad, ne moramo da čekamo da budemo mnogo gladni. Obrok bi trebalo da bude sadržajan, da ima proteina i ugljenih hidrata, da bi vam davalo energiju", otkrila je ona.

Detaljnije pogledajte u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.