Da li je sok od jabuke zdrav?

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je sok od jabuke zdrav?

Istina je - sok od jabuke može da bude rizičan po vaše zdravlje. Ali ne samo zbog tragova arsenika u njemu, o čemu se priča u poslednje vreme.

Uprkos tome što američka vlada razmatra uvođenje novih ograničenja nivoa arsenika, nutricionisti kažu da sok od jabuke zapravo predstavlja najveću opasnost po vašu liniju i zube.

Sok od jabuke ima minimalno hranljivih sastojaka, mnogo kalorija i, u nekim slučajevima, više šećera od gaziranih napitaka. Ako ga dajete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detetu od malih nogu, navići ćete ga na slatke stvari kojima će zameniti zdravije napitke i hranu i tako podstaći problem gojaznosti.

„To vam je zaslađena voda”, kaže Džudit Stern, profesroka nutricionista na Univerzitetu u Kaliforniji. „Ne bih dala svom 3-godišnjem unuku sok od jabuke ni u snu".

Iako se mnogi sokovi obogaćuju ponekim vitaminom kako ne bi bili samo gomila kalorija, to većini nutricionista nije dovoljno dobro rešenje.

„Ako od početka nije zdravo, dodavanje vitamina ga ne čini zdravim, a ako doprinosi gojenju, onda nije zdrav izbor”, kaže Karen Ansel, PR američkog Udruženja dijetetičara.

Sok od jabuke je drugi po popularnosti u SAD, odmah iza soka od narandže. Sokovi inače čine 28% od svih napitaka koja upražnjavaju deca do 12 godina.

Pre nekoliko meseci TV doktor Mehmet Oz izazavao je pravu uzbunu kad je rekao da se u soku od jabuke nalazi arsenik, na osnovu laboratorijskih testova kje je sproveo za potrebe svoje emsije. Administracija za hranu i lekove (FDA) to je demantovala kontra-testiranjem, ali ona sada razmatara smanjenje dozvoljene količinu arsenika u soku od jabuke.

Sa arsenikom ili bez njega, većina je jednoglasna u oceni da sok od jabuke više šteti nego što koristi, čak i kada se reklamira kao „najprirodniji sok od jabuke” na svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.