Da li je sigurno jesti sir koji je samo malo plesnjiv?

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 20:49

Da li je sigurno jesti sir koji je samo malo plesnjiv?

Da li ste se ikad zapitali šta treba da učinite kada primetite buđ na siru? Možda ste bili u situaciji da ste pripremali sendvič kad ste zapazili da vaš komad gaude ima samo maleni komadić plesni na sebi. Da li treba sve baciti ili je u redu ukloniti buđavi deo i nastaviti sa jelom? Čini se da se neki sirevi mogu spasiti, ali to zavisi od vrste.

Razumevanje sira i plesni

Sir se uglavnom proizvodi od mleka uz dodatak soli, dobrih bakterija koje pomažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgradnji mleka, a ponekad i enzima zvanog sirilo, koji pomaže zgušnjavanju mleka. Mikrobi koji su pomogli u stvaranju sira i dalje su aktivni, što može dovesti do formiranja plave, bele ili sive buđi na površini sira.

Tvrdi i polumeki sirevi, kao što su gauda ili ementaler, ne sadrže puno tečnosti i buđ obično ne može duboko pda prodre u njih tako da je sigurno odstraniti ubuđale delove i pojesti ostatak.

Kada primetite plesan na tvrdom ili polutvrdom siru, preporučuje se da odrežete najmanje 2 centimetra oko i ispod plesni kako biste je uklonili s većeg komada sira. Plesan se uglavnom ne širi ispod površine tvrdih sireva pa ovaj postupak obično uklanja svu prisutnu plesan. Važno je izbegavati dodirivanje plesni rukama kako ne bi došlo do daljnjeg širenja.

Neki sirevi, poput kamemberta i briea, proizvode se s buđi na kori. Ako primetite plesan koja nije deo procesa proizvodnje na takvim mekanim sirevima, preporučuje se da ih bacite.

Ako primetite neobične i sumnjive formacije koje rastu u mekim sirevima, poput krem ili svežeg sira, preporučuje se da sav preostali sir bacite u smeće. Ovi proizvodi imaju visok sadržaj tečnosti, što može uzrokovati da plesan raste ispod površine i po celom siru.

Najbolji način da sprečite da sir postane plesniv je da ga ne gomilate. Kupite samo onoliko koliko vam je potrebno za nekoliko dana ili recept koji pripremate. Zamotajte ga u papir za pečenje koji će mu omogućiti da diše bez skupljanja dodatne vlage.

Ne samo da se sir može ubuđati ako predugo stoji već može postati i manje ukusan. Kada se čuva u frižideru, može upiti mirise i ukuse drugih namirnica, što može biti neprijatnoi. Stoga sir nikada ne ostavljajte izvan frižidera više od dva sata, a nakon otvaranja vakuumskog pakovanja preporučuje se potrošiti ga u roku od 3 do 4 dana, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.