Da li ima razlike u pranju ruku hladnom ili toplom vodom?

Izvor: B92, 05.Jun.2017, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ima razlike u pranju ruku hladnom ili toplom vodom?

Naučnici sa Univerziteta Rutgers u Nju Brunsviku sproveli su istraživanje u želji da provere tačnost popularnog mišljenja da topla, odnosno vruća vode ubija više mikroba, prilikom pranja ruku, nego hladna.

Istraživanje sprovedeno na maloj grupi od 20 ispitanika. Oni su 20 puta prali ruke vodom na temperaturama od 15, 26 i 38 stepeni celzijusa, koristeći manju ili veću količinu sapuna.

Pre eksperimenta, ruke su im bile prekrivene bezopasnim mikrobima. Rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su pokazali da ne postoji razlika u količini uklonjenih mikroba, u zavisnosti od temperature vode ili količine sapuna.

Ruke treba prati najmanje 20 sekundi, i to tako da se sapunom pokrije cela površina ruku, naglašavaju istraživači.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta je efikasnije: Pranje ruku toplom ili hladnom vodom?

Izvor: Radio 021, 06.Jun.2017, 11:04

Američki naučnici tvrde da su pobili teoriju da pranje ruku toplom vodom ubija više mikroba nego kada ih perete hladnom vodom...Naučnici s Univerziteta Rutdžers u Nju Brunsviku hteli su da provere tačnost popularnog mišljenja o prednostima tople, odnosno vruće vode prilikom pranja ruku. Istraživanje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.