Čuvajte se trihineloze

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvajte se trihineloze

Širom Srbije u toku je svinjokolj i veterinari apeluju da se meso donese na pregled, kako bi se izbegle neželjene posledice.

Svinjokolj je neizostavni u ovom periodu, a mnogi majstori, sa nožem i satarom u rukama, dobro i zarade. Klanje svinja nekada se nije naplaćivalo, već su se rodbina i komšije ispomagali, a taj ritual bi trajao od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati.

Veterinar iz Čačka Vlade Milić, izjavio je da je svake godine sve manje i manje neispravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesa, koje ljudi tokom svinjokolja donose na pregled.

"Kontrola mesa u ovom periodu vrlo je važna, jer trihineloza spada u zoonozu, odnosno to su infekcijska oboljenja životinja čiji se uzročnici u prirodnim uslovima mogu preneti na čoveka”, rekao je Milić.

Zbog toga je trihinoskopski pregled mesa važan, kaže on i savetuje sve koji kolju svinje van klanica da se jave loklanim veterinarima, kako bi se izvršila kontrola mesa.

Milić je istakao i da je u poslednje vreme higijena u mestima gde svinje borave na visokom nivou, kao i ishrana i deratizacija, odnosno uništavanje glodora, koji su osnovni prenosioci trihinele spiralis.

Trihineloza je zarazna, a najčešće se javlja u jesen i zimu. Otkrivena 1835. godine u Londonu kod čoveka, a deset godina kasnije i kod svinja. Prvi slučaj u našoj zemlji registrovan je pre 86 godina.

Trihinelozom, svinja se zarazi kada pojede zaraženog pacova, a čovek kada pojede nedovoljno kuvano ili pečeno meso, životinje zaražene larvama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.