Čudo od bebe

Izvor: B92, 30.Sep.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudo od bebe

Beba obolela od meningitisa je uspela da prebrodi i sedam srčanih udara u jednoj noći. Ivan Kavli nije trebalo ni noć da preživi posle višestrukih srčanih udara, uključujući i jedan kada je bio mrtav 12 minuta. Majci i ocu Šejd Džekson (20) i Filipu Kavliju (24) rečeno je da se oproste od svog prvenca posle reči doktora da ima male šanse da preživi.

Šejd su rekli da je njen desetomesečni sin bio privremeno paralizovan i priključen na aparate za disanje nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sati posle otkrivanja smrtonosne bolesti.

Ali sada je ostao još jedan pregled i trebalo bi da sve bude u redu sledeće nedelje, samo dva meseca nakon prolaženja kroz teško iskušenje u noći između 4 i 5 jula.

Šejd iz Šefilda (Južni Jorkšir) kaže: „Sve se odigravalo kako treba. Nisam imala komplikacije u trudnoći i rođen je kao zdrava beba. Navikavali smo se na roditeljstvo po prvi put."

„Bila je subota uveče, stavili smo ga na spavanje kao i obično i bilo mu je dobro. Ali kada se probudio oko pola 5 ujutru bio je prekriven znojem i njegova koža je bila vrela a u isto vreme je drhtao."

„Bilo je zaista strašno. Čekali smo da se ordinacija otvori i odveli ga odmah u bolnicu."

Lekari su bili tako sigurni da desetomesečna beba neće preživeti noć pa su rekli roditeljima da se oproste od sina.

„Videla sam tačkicu na njegovom stomaku dok sam ga presvlačila dan pre i doktori su rekli da to mogu da budu male boginje, ali da treba da odemo u bolnicu i odmah proverimo.U tom trenutku zaista nismo znali šta da mislimo, nismo znali šta se dešava, samo smo želeli da ga pregledaju što je brže moguće." U sledećim satima pojavilo se još tačkica na Ivanovom malom telu i bio je prebačen na intenzivnu negu u Šefildsku dečju bolnicu kada su mu vitalne funkcije potpuno oslabile.

Potom se izborio sa sedam srčanih udara u periodu od osam sati, ali se svaki desio dok su lekari nastavili da mu daju kiseonik i oživljavali ga.

„Bilo je to zaista užasno vreme, najdužih nekoliko sati. Teško je objasniti rečima kako smo se osećali," kaže Šejd.

„Grozno je videti našu malu bebu kako leži sa svim tim cevčicama u njoj i izgleda tako bolesno i slabo."

„Doktori su nam rekli da verovatno neće preživeti ali i Ivan i oni su nastavili da se bore. Izgubili smo ga na 12 minuta tokom jednog od njegovih napada ali on je čudom uspeo da prebrodi i to." Ivan je priključen na aparate za veštačko disanje i proveo je narednih sedam dana na intenzivnoj nezi.

Šejd:" Rečeno nam je da može da se desi najgore i da budem iskrena mislili smo da ga nikad nećemo povratiti."

„Kada smo videli da može sam da diše, bio je to najlepši osećaj na svetu. Osoblje u bolnici je bilo zapanjeno njegovim napretkom, rekli su da je to čudo.

„Bio je prebačen sa intenzivne nege na klasično odeljenje i bio ponovo normalan i veseo. Bili smo tako srećni što smo ga zadržali."

Ivan je brzo napredovao i sada se vratio u svoju svakodnevnicu kao aktivan i živahan dečak. Šejd: „Sada se svuda kreće. Čak je počeo da puzi otkada je ponovo kod kuće. Ima još jednu kontrolu u bolnici i onda smo slobodni. To je neverovatno." Da bi se zahvalili bolnici, Šejd i Filip su organizovali prikupljanje dobrovoljnih priloga u svom lokalnom pabu.

Šejd: „Hteli smo da učinimo nešto jer bez njih naše malo čudo ne bi danas bilo sa nama."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.