Čudesni lek za rak dojke usporava širenje bolesti

Izvor: B92, 05.Jun.2017, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čudesni" lek za rak dojke usporava širenje bolesti

"Čudesni" lek za rak dojke sprečava širenje tumra za više od 40 procenata, pokazalo je novo istraživanje.

Lek Olaparib pruža nadu ženama koje žive sa neizlečivim oblikom raka i u proseku im produžava život za oko tri meseca.

Pilule koje se uzimaju dva puta dnevno, porede se sa standardnom hemoterapijom za pacijente u uznapredovalim fazama raka dojke sa mutacijom na BRCA genima.

Kod 60 odsto pacijentkinja koje su uzimale pomenuti lek, primećeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjenje tumora, u poređenju sa 29 odsto onih koje su dobijale hemoterapiju.

Profesor Endrju Tat, direktor Istraživačkog centra "Brast Cancer Now" u Insitutu za istraživanje kancera u Londonu, smatra da je reč o "fantastičnim vestima".

"Olaparib je već dostupan za žene sa BRCA mutacijom, u uznapredovalim fazama raka jajnika. To je prvi lek za koji se veruje da je usmeren protiv naslednih genetskih mutacija. Postajemo sve bolji u lečenju pacijenata sa rakom dojke kod kojih je dijagnoza uspostavljena rano, ali u odmaklim fazama, lečenje je mnogo teže", kaže Tat.

Olaparib spada u novu klasu lekova poznatih kao PARP inhibitori. Kapsule su originalno napravili istraživači Instituta u kom radi Tat.

One funkcinišu tako što blokiraju protein za "popravku" DNK poznat kao PARP, što dovodi do umiranja ćelija raka dojke.

Nova otkrića predstavljena su na skupu Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.