Čudesna moć regeneracije jetre

Izvor: B92, 30.Jun.2010, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudesna moć regeneracije jetre

Bez jetre se ne može živeti, ona je neprevaziđena prirodna laboratorija, a njena glavna osobina je čudesna moć regeneracije, istakli su nemački naučnici koji proučavaju taj organ.

Naučnici u Diseldorfu, zapanjeni sposobnostima jetre da se regeneriše, pokrenuli su istraživački projekat "Virtuelna jetra" i putem računarskih simulacija proučavaju mogućnosti njene regeneracije, prenosi "Dojče vele".

Čak i kada su uklonili dve trećine obolelog režnja jetre, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ona je uspela kompletno da se regeneriše za samo jednu do dve sedmice, a kada je bolešću pogođen jedan određeni tip ćelija jetre, one se regenerišu jednostavnom deobom.

Kada su pogođeni različiti tipovi tkiva jetre, onda organ aktivira takozvana odeljenja sa matičnim ćelijama. Ti delovi ili "odeljenja" jetre nisu još razvili određeni tip ćelije i mogu da postanu bilo koja vrsta tkiva. I to se onda i dešava, kada je jetra oštećena - od tih matičnih ćelija se formira novo zdravo tkivo.

Čak i kada se lekovi i alkohol uzimaju u preteranim količinama, laboratorija je u stanju da je veoma brzo očisti od otrova. Takozvana masna jetra, koja nastaje kada se na primer uveče popije previše vina i kada se lipidi skladište u ćelijama - prolazi za par dana.

Naravno da i jetra ima svoje granice - "da li će se jetra hroničnog alkoholičara regenerisati, to je stvar sreće. To može da se desi posle mnogo godina apstinencije, a može i uopšte da se ne desi", kaže profesor Diter Hojzinger sa Univerzitetske klinike u Diseldorfu, koji, u okviru istraživačkog projekta "Virtuelna jetra", računarskim simulacijama proučava mogućnosti regeneracije jetre.

Na osnovu istorije bolesti pacijenta naučnici mogu da konstruišu grafikone i potom daju prognoze o daljem toku bolesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.