Crna kana opasnija nego što je lepa

Izvor: B92, 25.Avg.2010, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna kana opasnija nego što je lepa

Ne biste ni pomislili da privremena tetovaža kanom može na vama ostaviti trajne posledice u obliku ožiljaka, fleka i novonastalih alergija na sve i svašta. Skori slučaj dečaka svedoči o tome da bezazlena zabava, tetoviranje kanom, može biti izuzetno štetna po vašu kožu.

Tomas Kolins, dečak od devet godina, je za tetoviranje dobio dozvolu od svojih roditelja, jer su oni bili mišljenja da ne može da naškodi. Imao je ideju da na jednoj ruci ima sliku Barta Simpsona, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a na drugoj lobanju sa svojim imenom ispod. Za samo 5 dolara, ako mu se sviđa, zašto da ne.

Čovek koji se bavio time je radio u sklopu njihovog hotela, vrlo prijatan, nije bilo razloga za sumnju da će mu se nešto desiti. Poslednjeg dana letovanja čak je ponudio dečaku da mu „docrta" nešto, besplatno.

Nakon nekoliko dana, tetovaža je izbledela, ali nakon povratka kući, počeli su problemi jer se Tomas žalio na bolove na rukama, i dobio je povišenu temperaturu.

Stanje se pogoršavalo sve dok se obrisi slike koja mu je bila istetovirana kanom nisu probili jarko crvene boje, ponegde čak i žućkasto-zelene. Iz ruke je počela da curi neka tečnost tačno sa mesta gde je crtano kanom.

Majka ga je odmah odvela doktoru koji je prepisao antibiotike i mast da spreči nepodnošljiv svrab. Dijagnoza je bila alergijska reakcija na parafenilenediamin, supstancu koja se nalazi u bojama za kosu i koja se često dodaje u kanu da bi se dobila crna kana.

Najobičnije tetovaže kanom koja je uglavnom crvenkasta ili braon su potpuno bezazlene, ali crna kana može izazvati brojne alergije i reakcije na koži.

Veliki broj dece se javlja u bolnicu usled ovakvih ozbiljnih alergijskih reakcija na kanu, a kod nekih je potrebna i plastična operacija. U Tomasovom slučaju, lekar koji ga je pregledao kaže da nikad nije video strašniju reakciju.

Nakon 2 meseca, Tomas je bio izlečen, ali njihovi problemi nisu ili završeni. Nakon ove reakcije, Tomas je razvio niz alergija koje nikada pre nije imao. Pored novih alergija na pojedine lekove, razvile su mu se reakcije na predmete koje su u svakodnevnoj kućnoj upotrebi- mastilo od štampača, gumene čizme, krpene lopte, zaštitnu kremu protiv sunca. Sada je već i on zabrinut što ne sme ni da dodirne neke predmete u kući, sve kao posledica bezazlene šale na letovanju.

Njegova majka je po zanimanju frizer, pa čak ni ona ne sme da priđe nekom sa folijom u kosi. Jednom prilikom je sela pored njega i videla kako mu lice crveni kao rekacija na kontakt sa farbom za kosu preko nje.

Sada je potrebno da obrišu sve stolice pre nego što on uđe u kuću. Čak poneke igre ne sme da igra u školi jer koriste predmete od gume.

Njegov život je potpuno izmenjen pa čak i njegove želje da bude fotograf kad poraste, jer ne sme biti u dodiru sa mastilom.

Ono što je bitno je da se crna kana nekad uopšte ne pojavljuje u onome što vam predstave kao crna kana. Uglavnom je to čist PPD na koji ljudi dosta loše reaguju. Kad razvijete netoleranciju na njega, možete odjednom postati elargični na stvari na koje nikada pre toga niste bili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.