Čovek sam stvorio karcinom

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2010, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek sam stvorio karcinom

Rak je bolest koju je moderan čovek sam izazvao svojim načinom života, pokazala je jedna britanska studija.

Profesor Majkl Cimerman i njegova koleginica Rozali Dejvid su u želji da otkriju poreklo ove smrtonosne bolesti. Oni su analizirali mumije i fosilne ostatke i na osnovu detaljnog istraživanja stotina komadića tkiva egipatskih mumija utvrđeno je da je ovo oboljenje u antičko doba bilo izuzetno retko, jer je pronađeno samo nekoliko slučajeva tumora.

Danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jedna od tri osobe umire od ove bolesti - prenosi portal "Sarajevo iks".

"U industrijskim društvima, rak je druga bolest nakon kardiovaskularnih bolesti koja je najčešći uzrok smrti. U antičko doba, bila je veoma retka, jer tada u prirodi nije postojalo ništa što bi moglo uzrokovati rak. Ovu bolest uzrokovao je sam čovek, zagađenjem, promenom ishrane i načina života", rekla je profesor Rozali Dejvid sa Univerziteta u Mančesteru.

Profesor Cimerman tvrdi da u antičkom dobu hirurških intervencija gotovo da i nije bilo, tako da bi dokazi raka bili prisutni da se bolest razvila.

"Odsustvo malignih bolesti u antičko doba govori da se radilo o retkim slučajevima. Faktori koji uzrokuju razvoj raka su ograničeni na društva gde je prisutna industrija", rekao je Cimerman.

Savremeni podaci pokazuju da je procenat bolesti jako povećan nakon industrijske revolucije, od kada je rak u detinjstvu čest slučaj. Podaci dobijeni na osnovu ovog istraživanja mogli bi voditi do boljeg poznavanja porekla raka i do novih metoda lečenja bolesti koja godišnje usmrti stotine hiljada ljudi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.