Čovek poseduje i ukus za masno

Izvor: S media, 11.Mar.2010, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek poseduje i ukus za masno

Osobe osetljive na ukus masti imaju tendenciju da manje jedu i budu manje sklone gojenju, pokazalo je istraživanje obavljeno na Univerzitetu Dikin u Australiji.

Novootkriveni osećaj za masno bio bi šesti - posle ukusa za slatko, kiselo, slano, gorko i bogato proteinima.

Vođa australijskog istraživanja Rasel Kist ističe da ono počiva na ranijim studijama, obavljenim u SAD, kojima je utvrđeno da životinje imaju osećaj za masno.

Australijski tim je razradio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << test za procenu sposobnosti ljudi da razluče ukus raznih masnih kiselina koje su uobičajene u hrani. Utvrđeno je da oštrina tog ukus varira od osobe do osobe.

"S obzirom na to da su masti danas lako dostupne i uobičajeno se konzumiraju u ishrani, može se pretpostaviti da naše čulo ukusa vremenom može da otupi na njihov ukus, što neke ljude čini sklonijim da jedu previše masne hrane", objašnjava Kist.

On naglašava da bi se utvrđivanjem zašto su jedni osetljivi na taj ukus, a drugi nisu, moglo doći do načina da se pomogne ljudima da smanje unos masti, pa time i gojaznost.

Izvor: Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.