Čokolada za doručak? Može, ali...

Izvor: Mondo, 20.Nov.2017, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada za doručak? Može, ali...

Sigurno mislite da je ovo najlošiji izbor za doručak, ali izgleda da nije tako.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Nauka kaže da nema ništa loše u tome da ujutru uzmete kockicu svoje omiljene čokolade - naprotiv!

Da budemo precizniji, ekspert za hranu Liz Moskov kaže da je crna čokolada povezana sa boljim pamćenjem i koncentracijom, posebno ako se uzima u ranijim jutarnjim satima.

S obzirom na to da su dobri efekti crne čokolade >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na kognitivne funkcije već nekoliko puta dokazani, možda i nije mnogo iznenađujuće što sada preporučuju da je jedemo ujutru.

Ali, ono što iznenađuje je da je studija sprovedena u Tel Avivu pokazala da nekoliko kockica crne čokolade pojedenih ujutru može da vam pomogne u mršavljenju?!

To su pokazali rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 200 odraslih (koji nemaju dijabetes), a kojima je nasumično dodeljen jedan od dva ponuđena režima ishrane - oba podrazumevaju unos istog broja kalorija, a razlika je samo u doručku.

Dok su učesnici obe grupe u periodu od četiri meseca izgubili u proseku 15 kilograma, oni koji su za doručak unosili 600 kalorija i uz to malo čokolade, smršali su malo više.

Razlog za to je, pretpostavljaju stručnjaci, što je im je takav jutarnji obrok pomogao da se tokom dana drže plana ishrane i tačnog broja kalorija koje treba da unesu.

Dakle, sasvim je OK da uz doručak pojedete čokoladu, ali crnu i samo nekoliko kockica.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.