Čokolada je kao opijum?

Izvor: NaDlanu.com, 21.Sep.2012, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čokolada je kao opijum?

Naučnici su utvrdili kako čokolada u ljudskom mozgu može imati isti učinak na neurotransmiter enkefalin kao i opijum kod zavisnika od droge.

Čini se da uvek postoji dobar razlog da pojedete komadić čokolade, ali naučnici tvrde da ta tamna poslastica ima učinak na mozak sličan opijumu. U studiji koja upoređuje ponašanja gojaznih osoba i zavisnika, dokazuje se kako hemikalija u mozgu nazvana enkefalin, endorfin sa sličnim svojstvima kao i opijum, raste kod pacova kojima je dato >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << da pojedu čokoladu.U mozgu se enkefalin veže za molekularne receptore osetljive na opijatske hemikalije koji imaju učinak smanjenja bolova i proizvode ugodne osećaje, piše Daily Mail.Autorica studije, dr Alexandra DiFeliceantonio kaže kako su utvrdili sličnosti u funkcionisanju narkomana i gojaznih osoba."Isto je područje mozga jako aktivno kod gojaznih ljudi kad vide hranu i zavisnika koji vide prizor u kojem neko konzumira drogu", objašnjava. "Čini se da enkafalin kao neurotransmiter može uzrokovati neke oblike preterane konzumacije i zavisnosti kod ljudi".Studija, provedena na Univerzitetu u Mičigenu i objavljena u časopisu "Current Biology", navodi kako određeni neurotransmiteri mogu stvoriti intenzivnu patološku količinu motivacije za poremećajima u prehrani i zavisnosti od droge, te sličnim kompulzivnim radnjama.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.