Čiste ruke - uslov dobrog zdravlja

Izvor: B92, 15.Okt.2013, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiste ruke - uslov dobrog zdravlja

Svetski dan čistih ruku biće obeležen danas u više od 70 zemalja sveta, sa ciljem da se upozori da je pranje ruku sapunom jedan od najdelotvornijih načina zaštite od velikog broja bolesti.

Da li perete ruke kako treba?

Ženske ruke prljavije od muških?

Kako naterati ljude da peru ruke?


Povodom Svetskog dana čistih ruku, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je podsetio da prljave, klicama zagađene ruke imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključni značaj u prenošenju uzročnika crevnih, respiratornih, kožnih bolesti, infekcija oka, kao i bolničkih infekcija.

Prema poslednjem populacionom istraživanju zdravlja stanovništva Srbije, 2006. je u našoj zemlji 73,8 odsto odraslih stanovnika redovno pralo ruke, što je značajan porast u odnosu na 2000. godinu, kada je to činilo 67,4 odsto. Najredovnije su to činili odrasli stanovnici do 35 godina starosti, žene, stanovnici gradskih naselja, Beograda i stanovnici iz kategorije najbogatijih.

Podaci Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije pokazali su da je u toku 2012. registrovana 81, a u prvoj polovini 2013. godine 48 epidemija u kojima je put prenosa bio direktni ili indirektni kontakt.

Zarazne bolesti se mogu preneti direktnim kontaktom kada se mikroorganizmi sa obolelog u bliskom kontaktu prenesu na zdravu osobu ili indirektnim, koji se ostvaruje putem zagađenih (kontaminiranih) predmeta (maramice, peškiri, odeća, igračke, telefonski aprati, tastature, pribor za jelo, kvake na vratima, baterije za vodu u toaletima, knjige i slično).

U "bolesti prljavih ruku" ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različitog porekla. Uzročnici "bolesti prljavih ruku" su virusi (hepatitis A - zarazna žutica, poliomijelitis - dečija paraliza, virusni prolivi), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza).

Posebno osetljive uzrasne kategorije su deca koja nemaju razvijene higijenske navike, stari, kao i osobe smeštene u ustanove za mentalno obolele, podsetio je institut u saopštenju.

Ove godine, Svetski dan čistih ruku obeležava se pod sloganom "Snaga je u tvojim rukama!".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.