Cista na štitnoj žlezdi

Izvor: B92, 19.Apr.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cista na štitnoj žlezdi

Da li postoji lek (alternativna medicina ili klasicna) za uklanjanje cisti na štitnoj žlezdi? Bez operacije naravno. Ako ima nesto sto bi moglo pomoći, molim za savet. Cista je vodena. Žlezda je prepuna čvorova, ali sa tim živim vec dobrih 12-13 godina i ne predstavlja mi problem. Hormoni su blago povišeni- hiper funkcija. Uvek su u istim granicama. Od lekova sam koristio PTU 50mg, 2 kom. dnevno, a sada tiastat i to prvih mesec dana jednu tabletu a dva meseca po pola. Početkom aprila idem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kontrolu i ovo je svojevrsna priprema za operaciju na koju mi se ne ide. Operacija je predložena i zbog velikog broja čvorova, ali prvenstveno zbog ciste koja je oko 3 cm. Napominjem da do pojave cisti nikakvih simptoma i problema nisam imao i da sam navikao normalno da živim sa bolešću. Pa ni sada mi cista ne smeta sem sto znam da je tu i kad me uhvati strah i nervoza onda osećam stezanje i blagi bol (više neprijatnost) na tom mestu. Svestan sam da je operacija mozda najpametnije rešenje i mozda rešenje problema, ali sam jako uplašen zbog toga i ipak bih probao ako je moguće da te ciste uklonim na neki lakši način. Na kraju operacija je uvek tu ali bi moglo bar da se proba i nesto drugo.

Za Vas je najbolje da poslušate lekara koji Vas je savetovao da uradite operaciju štitaste žlezde, odnosno totalnu tireoidektomiju. Čvorova ima puno, jedan je oko 30 mm, a imate i pojačanu funkciju štitaste žlezde. Ne postoji lek, niti se čvorovi u štitastoj žlezdi mogu ukloniti na drugi način sem operacijom. Razumem da ste uplašeni, ali nemate razloga za brigu. Verujte vašem endokrinom hirurgu i sve će proći kako treba.

dr Slađana Dronjak

http://www.dr-ristic.com

Odgovore lekara ni u kom slueaju ne treba da shvatite kao postavljanje dijagnoze ili za terapiju bolesti ili drugog zdravstvenog stanja. Ukoliko mislite da imate zdravstveni problem, morate da kontaktirate nadležnog lekara na odgovarajuai naein.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.