Čist kofein u prahu može da bude smrtonosan

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jul.2014, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čist kofein u prahu može da bude smrtonosan

Američke zdravstvene službe upozorile su da čist kofein u prahu, koji je dostupan putem interneta, može da bude smrtonosan i u maloj dozi, jer je jedna kašičica tog praha jednaka količini kofeina u 25 šoljica kafe.

"Ti proizvodi na internetu sadrže 100 odsto kofeina", navodi se u saopštenju Američke uprave za hranu i lekove (FDA) i dodaje da nikako ne preporučuje konzumiranje čistog kofeina u prahu.

FDA navodi da je čist kofein veoma snažan stimulans i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da čak male količine predstavljaju prekomernu dozu.

Američke vlasti su izdale upozorenje pošto je početkom jula u saveznoj državi Ohajo jedan 18-godišnjak umro od prekomerne doze kofeina.

U njegovoj sobi su pronađene kesice kofeina u prahu koji mladi često koriste da ne bi spavali.

Takvi proizvodi se mogu lako kupiti putem interneta, a američka udruženja potrošaca zahtevaju da ta prodaja bude regulisana strogim propisima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.