Činite drugima i biće vam bolje

Izvor: B92, 19.Jul.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Činite drugima i biće vam bolje"

Ako ste jedna od onih osoba koje se uvek žale da nemaju dovoljno vremena za sebe i da im uvek nedostaje nekoliko sati više tokom dana, učinite uslugu nekom drugom, savetuju naučnici.

Uprkos činjenici da će nam to zaista oduzeti dragoceno vreme, ukoliko nekoliko sati ili minuta posvetimo drugima, imaćemo osećaj da imamo slobodnog vremena, tvrdi studija Univerziteta Pensilvanija.

Američki istraživači želeli su da uporede kakve učinke po nas ima opuštanje s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne i posvećivanje vremena društveno korisnom radu s druge strane. Rezultati su pokazali da su oni koji su spremni da priskoče u pomoć drugoj osobi na bilo koji način imali osećaj da imaju više vremena za sebe.

Kesi Mogilner, koja je bila na čelu istraživačkog tima, veruje da posvećivanje vremena drugima pojačava osećaj nečije sposobnosti i efikasnosti.

"Naši rezultati pokazuju da način na koji provodimo vreme utiče na našu percepciju. Kada pojedinac oseti da nema dovoljno vremena, treba da postane velikodušniji u 'poklanjanju vremena' uprkos osećaju da ga nemaju dovoljno", rekla je Mogilner.

Ona dodaje da se lenčarenje ispred televizije ili odlazak na masažu čine zabavnim, ali sasvim sigurno neće povećati naš osećaj da smo efikasniji.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.