Cigareta vas ne smiruje nego vas čini depresivnim

Izvor: B92, 24.Feb.2015, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cigareta vas ne smiruje nego vas čini depresivnim

Pušači imaju 70 odsto veće šanse da pate od depresije i anksioznosti, pokazala je nova studija.

Istraživači kažu da ostavljanje pušenja može pomoći ljudima da se bore protiv ovih problema i da poboljšaju svoje mentalno zdravlje.

Otkriveno je da rizik od tih problema kod osoba koje su pre više godina ostavile pušenje nije ništa veći nego kod ljudi koji nikad nisu pušili.

Studijom je obuhvaćeno 6.500 starijih od 40 godina. Otkriveno je da 18,3 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto pušača pati od depresije i anksioznosti, u poređenju sa 10 procenata nepušača i 11,3 odsto bivših pušača. U poslednju grupu ubrajale su se osobe koje nisu zapalile cigaretu duže od jedne godine.

Stručnjaci kažu da je zabluda da cigarete smiruju.

“Naša studija je pokazala da ostavljanje pušenja poboljšava, ne samo fizičko, nego i mentalno zdravlje ljudi”, kaže vođa studije Robert Vest, profesor psihologije na Univerzitetu u Londonu.

Pušači misle da ih pušenje smiruje, ali ono zapravo povećava anksioznost i napetost. Kada zapale cigaretu, oni zapravo privremeno blokiraju stres izazvan nedostatkom nikotina u organizmu, što mešaju sa istinskim opuštanjem.

Međutim, na duge staze, stalni osećaj uskraćenosti za nikotin budi hroničnu anksioznost.

Inače, istraživanje obavljeno prošle godine pokazalo je da ostavljanje pušenja u takvim slučajevima može biti podjednako efikasno kao uzimanje antidepresiva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.