Cevčica u nosu kao motivacija

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cevčica u nosu kao "motivacija"

Jedemo mnogo a onda se umesto jednostavnih dijeta opredeljujemo za radikalne mere skidanja kilograma.

Đinevra Tamberi 21-godišnja studentkinja filma iz Rima, ima veooma visoke i mršave roditelje. Njen brat može da unese 4000 kalorija dnevno a da pritom ostane mršav. Ali, Đinevra nije te sreće. Ona pojede jedno parče hleba koje prođe kroz grlo i „zalepi se" za nju.

Đinevra je probala sve vrste dijeta. Išla je i kod nutricioniste i kod ličnog trenera. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ali uzalud.

Očajna, otišla je kod plastičnog hirurga Marka Gasparotija. Njega znaju svi u Rimu. Gasparoti predstavlja svoje inovativne tehnike u TV emisijama, dobitnik je velikog broja nagrada za svoje poduhvate i patentirao je pojas protiv celulita pod nazivom Lipo Contour Elite Capri.

Đinevra je posetila Gasparotija radi liposukcije. Želela je da se oslobodi masnoće i smanji svoj konfekcijski broj. Ipak, Gasparoti u njenom slučaju nije preporučio liposukciju već joj je savetovao drugu proceduru – ugradnju cevčice za ishranu (diet tube). Nedelju dana kasnije, nakon nekoliko lekarskih pregleda, Đinevra je ponovo došla u Gasparotijevu kliniku i izašla sa plastičnom cevčicom koja joj je virila iz nosa. Jedan kraj bio je u želucu a drugi prikačen za jednu električnu pumpicu.

Osim povremenog umora, Đinevra se osećala odlično tokom ove dijete. "Pročišćavala me je, moja koža je izgledala neverovatno, čista kao bebina!” Vremenom se navikla na zujanje pumpice i nije osećala muku ni glad. Ali, nedostajalo joj je žvakanje. "Samo sam pila zeleni čaj. Kada bi mi neko sada doneo zeleni čaj, povratila bih”, priznaje Đinevra.

Nakon 10 dana, Italijanka je izgubila 7kg. Onda je pauzirala. Nakon 6 meseci izgubila je još 5kg. Sada nosi garderobu 2-3 broja manje veličine. Neki njeni prijatelji i članovi porodice su takođe probali ovu dijetu. "Moja tetka je veoma srećna, izgubila je 30kg i oseća se odlično”.

Prošle godine, 1500 pacijenata se odlučilo za ugrađivanje cevčice. U Italiji trenutno postoji 8 klinika koje to rade, zatim u centru Barselone, Atini i Madridu, a u toku su pregovori za otvaranje i u ostalim zemljama uključujući i Englesku.

Lako je shvatiti kako jedna ovako neobična procedura skidanja kilograma postala tako rasprostranjena. Em postajemo sve deblji, em gledamo previše TV emisija o plastičnim operacijama i lako smo im podložni. Sada imate mogućnost zatezanja lica, izbeljivanja zuba, liposukcije, botoksa, ugrađivanja silikona i sa 50 godina više nećete imati izgled kakav zaslužujete nego kakav možete sebi da priuštite.

Želudačni balon se ubacuje u vaš stomak kako biste imali osećaj sitosti. Proces se radi pod sedativima, balon se ubacuje u vaš stomak i ispunjava se plavom sonom tečnošću. Zašto plavom tečnošću? Pa, u slučaju da balon pukne i počne da vam blokira unutrašnje organe mokraća će vam postati zelena i znaćete da imate problem.

Balon je privremen i mora da se izvadi nakon 6 meseci. Sve ostale operacije imaju trajan efekat i zahtevaju anestetike i sve se uglavnom svodi na smanjenje kapaciteta želuca u većoj ili manjoj meri.

Najekstermnije rešenje je želudačni bajpas. To je proces u kome se pravi kesica u želucu i ona se direktno povezuje sa crevima. Ova operacija je u toj meri radikalna i rizična da jedino što pacijent može da koristi jeste mali deo želuca. Većina pacijenata je veoma gojazna a 0,2 % njih umre tokom ili posle operacije.

Još jedan način da se rešite masnih naslaga je operacija kojom se u stomak ugrađuje silikonski prsten koji ograničava unos hrane. On se po potrebi može pritezati ili otpuštati.

Mršave osobe ne mogu da shvate muku sa kojom se bore gojazni. To je začarani krug u kome što više jedete, postajete sve veći i gladniji. Što ste gojazniji, teže se krećete i sramite se da obučete kupaći kostim. U očaju se ponovo okrećete hrani. Na kraju, dođete do katastrofalne situacije da ste toliko gojazni da ne možete ni da vežbate ni čak normalno da se popnete ili siđete niz stepenice. Tada vaš biohemijski regulatorni sistem prestane da radi kako treba. Samo želite da jedete, jedete i jedete.

Doktori veruju da je gojaznost ozbiljna bolest i da ima mnogo onih koji bi trebalo da se podvrgnu operaciji ali to ne čine. Operacije su bez sumnje delotvorne i sprečavaju preranu smrt i poboljšavaju kvalitet života.

Kako dozvolimo sebi da se toliko ugojimo? Mnogo se priča o zdravoj ishrani ali izgelda da to ne dopire do nas. A i kako bi kada je nezdrava hrana jeftinija, ukusnija i pristupačnija. Možda jednog dana kada se zabrani prodaja nezdrave hrane, budemo gledali na gojaznost kao na tamnu prošlost.

U međuvremenu, očajni pacijenti mogu uvek da otputuju u Rim i probaju „hranu na cevčicu”.

"Ja to ne nazivam dijetom, već protokolom ishrane i terapijom koja vas veoma motiviše”, objašnjava dr Gasparoti.

"Dijete zahtevaju vreme. Možete reći pacijentu da počne sa dijetom i dođe na kontrolu za 3-4 meseca ali oni to neće uraditi. Izaći će na večeru sa prijateljima. Ja im tražim samo 10 dana njihovog života i izgubiće 8-10 % svoje težine. To je tako matematički i biohemijski jednostavno”, dodaje Gasparoti.

"Kao kada postite samo uz proteine. Nećete ništa jesti jer nećete biti gladni. Moći ćete normalno da funkcionišete, tuširate se, plivate, radite...Nećete moći da idete u teretanu prve nedelje ali verovatno ni inače ne idete. Mršavićete i dok spavate”, ubedljiv je Gasparoti.

Gasparoti kaže da se ova dijeta ne savetuje bilo kome već gojaznim, nemotivisanim i lenjim osobama koje žele da izgube kilograme. "Kada bih cevčicu stavio devojkama koje hoće da skinu kilo ili dva, streljali bi me”.

Doktor je i sam probao ovu dijetu i smatra da nije strašno videti advokate i biznismene koji idu gradom sa cevčicama u nosu jer živimo brzim životom i nemamo vremena da se brinemo o sebi ni svojoj ishrani.

Foto: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.