Često pitanje žena koje bi da budu majke: Zašto sestra ne može da mi donira jajnu ćeliju? VIDEO

Izvor: B92, 03.Feb.2021, 13:16

Često pitanje žena koje bi da budu majke: "Zašto sestra ne može da mi donira jajnu ćeliju?" VIDEO

Svaki šesti par u našoj zemlji ima problem sa sterilitetom. U banci reproduktivnih ćelija i embriona, jajnih ćelija nema uopšte, a donatora spermatozoida ima samo 13, za celu Srbiju, iako je tražnja ogromna.

"Nema neke aktivne kampanje za donaciju, koja je neophodna, osim toga većina ljudi u Srbiji još ne zna ni šta znači donirati reproduktivnu ćeliju, pa smo iz tog razloga zatajili, a zbog korone dodatno. Za sada naši parovi odlaze u inostranstvo, najčešće su to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Češka, Grčka i Makedonija. Kod nas je doniranje regulisano, ali je trenutno nemoguće uraditi", objašnjava Sandra Jovanović iz udruženja Šansa za roditeljstvo.

Donorki jajnih ćelija u Srbiji nema uopšte jer, kako kaže Sandra Jovanović, mnogo je teža procedura za njih.

"Morale bi i da dobiju jednu finansijsku nadoknadu za odvojeno vreme i preglede, tako je to regulisano svuda, na taj način bi se sigurno podstakao jedan veliki broj žena. Javlja nam se mnogo njih sa pitanjem 'zašto moja sestra, kuma ili drugarica ne može da mi donira jajnu ćeliju?' To je tzv. neanonimna donacija kada poznajete donora, ali je anonimna donacija gde ne poznajete donora mnogo prisutnija u Evropi".

Prema njenim rečima, jedan od najčešćih razloga neplodnosti kod žena u Srbiji je slaba ovarijalna rezerva, a loš spermogram kod muškaraca.

"Neretko se dešava da imamo pozive muškaraca koji imaju manje od 30 godina, a koji nemaju nijedan spermatozoid u ejakulatu i to jeste zabrinjavajuće i treba da uradimo neko ispitivanje zašto je to tako."

Kvalitet jajne ćelije posle 35. godine drastično opada i mnogo je teže ostvariti trudnoću posle tog perioda. Samim tim i uspeh vantelesne oplodnje je mnogo manji, dodaje Sandra Jovanović.

Kada parovi treba da se jave lekaru saznajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.