Često ga bacamo, a vrlo je lekovito: Listovi ovog povrća su puni vitamina

Izvor: B92, 15.Apr.2023, 20:42

Često ga bacamo, a vrlo je lekovito: Listovi ovog povrća su puni vitamina

Neki delovi povrća često završe u smeću iako su jestivi. Obično imaju i veću nutritivnu vrednost, a i izuzetno su ukusni. Ako tražite alternativu zelenoj salati ili spanaću, evo rešenja.

Ispostavilo se da nije samo rotkvica ukusna i bogata vrednim svojstvima, već i njeno lišće. Naime, listovi rotkvice zapravo su najvredniji deo tog povrća. Bogati su vitaminima B, vitaminom E i vitaminom C. Sadrže i gvožđe, fosfor, magnezijum i kalcijum.

Sve navedene materije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju fantastičan učinak na zdravlje i lepotu. Pre svega, poboljšavaju izgled kože i kose, jačaju imunitet i ubrzavaju metabolizam. Osim toga, čiste organizam od toksina, deluju protivupalnoi potpomažu rad jetre i probavnog sistema.

Listovi rotkvice imaju ljutkast ukus. Možete ih dodati bilo kojem jelu za koje obično koristite spanać. Biće izvrstan dodatak supama i umacima, a mogu poslužiti i kao zelena baza salate. Od listova rotkvice možete pripremiti i ukusan pesto, namaz za sendviče ili povrtno-voćni smuti, piše index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.