Češka: Nezdravi stil život košta 20 mlrd €

Izvor: B92, 18.Avg.2013, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Nezdravi stil život košta 20 mlrd €

Čak 20 milijardi evra godišnje košta Češku nezdravi životni stil njenih stanovnika, a kada bi Česi prihvatili savete lekara da žive zdravije, uštedelo bi se najmanje milijardu evra godišnje, pokazala je nova studija češkog Državnog instituta za zdravlje.

Po faktorima rizika za zdravlje, Česi su visoko na rang listama u Evropi. Po broju pušaca su treći, po konzumiranju alkoholnih pića prvi, a po gojaznosti dele neslavno drugo do četvrto mesto.

"Rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svega toga je da se prosečni Čeh razboljeva u 61. godini i narednih 17 godina proživi lečeći se, dok prosečnog Šveđanina bolesti sustignu devet godina kasnije, u 70. godini, a proživi dalje obilazeći lekare 12 godina", kazala je Marije Nejedla iz Državnog instituta za zdravlje.

Posledica sve nezdravijeg životnog stila Čeha jeste i porast obolenja srca i krvnih sudova i raka, iako se smrtnost kod tih oboljenja u Češkoj iz godine u godinu smanjuje.

Nejedla je, međutim, u studiji naglasila da je smrtnost manja samo zahvaljujući skupim novim metodama lečenja.

Češki stručnjaci proračunali su da nezdrav život njenih stanovnika zemlju košta 20 milijardi evra godišnje, što su troškovi hroničnih neinfektivnih oboljenja i gubitak BDP-a zbog bolovanja.

Prema podacima iz ceške studije, čak 80 odsto tih bolesti Česi su mogli da izbegnu da su živeli zdravije.

Efikasna prevencija smanjila bi prema toj studiji za oko pet odsto ta oboljenja za vrlo kratko vreme, a hronično zaduženom zdravstvu donela bi uštedu od oko milijardu evra godišnje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Češka: Zdraviji život doneo bi milijardu evra

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2013

Čak 20 milijardi evra godišnje košta Češku nezdravi životni stil njenih stanovnika, a kada bi Česi prihvatili savete lekara da žive zdravije, uštedelo bi se najmanje milijardu evra godišnje, pokazala je nova studija češkog Državnog instituta za zdravlje. ..Po faktorima rizika za zdravlje,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.