Celzijus udara na krajnike

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celzijus udara na krajnike

Grlobolja je tokom zimskih dana najčešća tegoba i odraslih i dece najčešća.

Simptomi poput upale grla, bolnog i otežanog gutanja praćeni kašljem najčešće se javljaju tokom zimskih meseci. Sam vazduh koji udišemo pun je izazivača bolesti. Lekari kažu da bakterije i virusi prvo napadaju sluzokožu gornjih disajnih puteva. Ne samo odrasli, već i najmlađi, upravo se u ovom periodu najčešće žale na grlobolju.

Dr Katarina Stanković, specijalista ORL Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za majku i dete, kaže da su u dečjem uzrastu baš upale grla jedan od najčešćih uzroka dolazaka dece kod otorinolaringologa ili pedijatra. Pored čestih upala, kod dece, nefunkcionalni krajnici mogu da dovedu i do otežanog disanja, a time i do poremećaja sna i zamora, otežanog gutanja, slabije uhranjenosti i nenapredovanja deteta, izmene govora, neprijatnog zadaha.

Uvećanje tonzila, bilo kog porekla, zahteva lečenje, jer su tonzile prvi odbrambeni štit od delovanja spoljašnjih infektivnih agenasa na ljudski organizam - kaže dr Stanković. - Više od 80 odsto svih upala tonzila započinju kao virusne infekcije. Međutim, virusne infekcije mogu se često komplikovati bakterijskim infekcijama.

Dr Katarina Stanković kaže da gornji disajni putevi ne predstavljaju potpuno sterilnu sredinu i da se tu nalazi veliki broj mikroorganizama. U slučajevima pada imuniteta, bakterije koje inače pripadaju normalnoj flori mogu postati izazivači infekcija. Svaka bakterijska upala tonzila leči se antibioticima. Odluku o ovoj vrsti lečenja lekar donosi na osnovu kliničkog nalaza i pozitivnog nalaza brisa ždrela.

Antibiotskom terapijom se izlečenje ubrzava, a sprečava se i razvoj mogućih komplikacija kao što su peritonzilarni apsces - kaže naša sagovornica. - Prilikom prepisivanja antibiotika treba voditi računa o tome da li je pacijent u skorije vreme uzimao neki antibiotik. Na taj način se izbegava ponavljanje terapije i povećava se mogućnost izlečenja. Prva kontrola je tri dana posle početka terapije.

Da se infekcije ne bi često ponavljale savetuje se često provetravanje prostorija, redovna kontrola kod lekara, kao i korišćenje preparata koji pojačavaju lokalni imunitet gornjih respiratornih puteva. Upale grla kod odraslih su mnogo ređe, ali kada se pojave, teže se podnose. Lekari savetuju što više napitaka i ispiranja grla.

Ne valja preterano toplo

Nemojte koristiti preterano tople napitke, kao ni preterano hladno i gazirano - upozorava dr Stanković. - Izbegavajte boravak u zadimljenim, zaštitite sluznicu grla, dišite na nos. Veoma je važna redovna toaleta nosa, jer sluznica mora biti zdrava, a nosni hodnici prohodni. Grlo ispirajte čajevima od žalfije i drugih biljaka. U slučaju dugotrajnih jačih bolova u grlu, obratite se lekaru.

Izvor: B. Caranović, Novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.